Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bonte kleuren in het herfstbos

  •  
06-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender leidt Milouska door het kleurrijke herfstbos de Sijsselt in Ede. De bomen staan er nog prachtig bij.
Van Vliet legt uit dat de verkleuring van de bladeren op gang komt door de daling van de temperatuur, de korte daglengte en minder zonlicht. Bladeren vangen lichtenergie van de zon op met behulp van het groene pigment chlorofyl. Dit zorgt voor de groene kleur van de bladeren. Als het water uit de bladeren wordt gezogen verdwijnt de groene kleur en is er plaats voor andere kleuren zoals bruin, geel of rood.
Tevens legt de bioloog uit dat dit jaar een zeer goed mastjaar is, er zijn enorm veel eikels en beukennootjes. En daar profiteren verschillende dieren van. De grote hoeveelheden eikels hebben als gevolg dat er naar alle waarschijnlijkheid een flinke stijging te zien zal zijn van het aantal wilde zwijnen. Maar ook van muizen en dus zullen er ook meer teken zijn. De muis is voor de teek namelijk een ideale gastheer.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.