Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bontbekplevieren, slow flowers en alle overige onderwerpen

  •    •  
29-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
595 keer bekeken
  •  
Bontbekplevier

© Bontbekplevier (Fotograaf: RWillemsen)

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 31 maart 2024. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:32:10 - Wolf en maatschappij
00:46:45 - Een hooikoorts vriendelijke stad
01:11:00 - Bontbekplevier druppelen binnen
02:08:45 - Jaar van de huismus
02:41:30 - Geef eens een duurzaam bosje bloemen!

Bontbekplevier druppelen binnen

Langzaam druppelen ze ons land weer binnen: de bontbekplevieren die op onze stranden broeden. Na een winter elders zoeken ze hun vertrouwde stek op in het deltagebied, waar de meeste bontbekken elk jaar op dezelfde plek terugkeren. Bij binnenkomst worden deze vogels nauwlettend in de gaten gehouden, want een tijd lang ging het niet goed met de ‘bontbek’. Onze verslaggever Pleun Aarts staat met een van de verantwoordelijke onderzoekers op de dijk.

Wolf en maatschappij

Sinds 2015 is de wolf weer terug in Nederland. Maar wolf en mens, het blijft een onwennige relatie, terwijl we in de geschiedenis duizenden jaren lang met wolven konden samenleven. Sterker nog, mens en wolf wisten feilloos samen te werken, luister onze podcast ‘Zo klonk Nederland’. Anno 2024 zijn er veel misverstanden over de wolf. Reden voor voormalig boswachter André Donker de feiten eens op een rijtje te zetten, in zijn net verschenen boek ‘Wolf en maatschappij’.

wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Jaar van de huismus

De huismus, wie kent hem niet. Toch zijn er veel vragen rondom deze algemene tuinvogel. Vragen waar in dit Jaar van de Huismus een antwoord op gezocht wordt. We staan nog steeds buiten met huismusonderzoeker Roos Reinartz van Sovon vogelonderzoek.

huismus site

© karelbuitenkamp

Een hooikoorts vriendelijke stad

Iedereen kent wel iemand die moet niezen of rode ogen krijgt van stuifmeel. Het is nu de tijd van Berken en Essen en dus ook de tijd van hooikoorts. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. In Nederland heeft ongeveer 20% van de bewoners gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten.

Nemi Dorst werkt bij Naturalis als bio-informaticus en doet onderzoek naar de manieren waarop de stedelijke inrichting van planten onze gezondheid beïnvloedt. Voor zijn huidige hooikoortsonderzoek gaat hij met een groep vrijwillige deelnemers wandelingen maken door het Leidse Noorderkwartier waar hooikoortsplanten groeien. Dit doet hij op drie verschillende momenten in het jaar. De uitgeademde lucht van de deelnemers na de wandeling wordt verzameld en onderzocht door studenten van de Radboud Universiteit. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan gemeenten advies gegeven worden over een gezondere inrichting van de omgeving.

Geef eens een duurzaam bosje bloemen!

De slow flower beweging in Nederland groeit. Dat is de conclusie van schrijver en tuinexpert Katja Staring. Ze heeft een boek geschreven over de duurzame bloemen sector. Want als je rozen of lelies haalt bij de bloemist op de hoek, bij de supermarkt of bij de pomp, in hoeverre is dat bosje gemaakt met oog voor de natuur? Staring laat in haar boek zien waar je de ‘eerlijke’ boeketten wel kan halen.

  • Titel: Slow Flowers
  • Auteur: Katja Staring
  • Uitgeverij Terra Lannoo
vaas_bloemen.jpg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.