Bonaire dingt mee naar de titel 'Mooiste natuurgebied van Nederland'. Met prachtige koraalriffen, zeegrasvelden, mangrovesystemen en Slagbaai Nationaal Park is Bonaire een goede kanshebber. Negen ton heeft staatssecretaris van Dam beschikbaar gesteld voor de winnaars.
Beheerder STINAPA beheert naast het Washington Slagbaai Nationaal Park ook het Bonaire National Marine Park. Het mariene milieu van Bonaire is uniek omdat het eiland een echt oceanisch eiland is, die gescheiden is van het Zuid-Amerikaanse vasteland door een diepe trog. Het onderwaterpark werd opgericht in 1979.
Het Bonaire National Marine Park (BNMP), dat het hele eiland Bonaire en Klein Bonaire omringt, omvat 2700 hectare wereldwijd bedreigde koraalriffen, zeegrasvelden en mangrove-ecosystemen. De koraalriffen van Bonaire worden beschouwd als de relatief gezondste in het Caribisch gebied. De mariene ecosystemen van Bonaire zijn de thuisbasis van 111 wereldwijd bedreigde soorten, waaronder zes die staan op de IUCN Rode Lijst, elf soorten op CITES-bijlage I en 94 in CITES-bijlage II (CITES bijlage I en II). Het Lac-gebied is tevens een onderdeel van het BNMP.
Lac is uniek in de Nederlandse Antillen. Gelegen op de Bovenwindse kust van Bonaire is het de grootste semi-gesloten baai in het Nederlands Caribisch gebied en bevat voorbeelden van alle drie de bedreigde mariene ecosystemen: koraalriffen, zeegrasvelden en mangroves. Een koraalrif met groeiplaatsen van o,a. zeldzame hertshoorn koraal beschermt de baai van de volle zee. De mangrovevegetatie zorgt voor een veilige broedplaats en rustgebied voor verschillende soorten reigers, steltlopers, sterns, flamingo's, visarenden en pelikanen. De zeegrasvelden zijn uitgebreid en samen met de aangrenzende mangroves vormen zij een cruciale kraamkamer voor talloze soorten koraalrifvissen, ongewervelde dieren en foerageergebied voor zeeschildpadden. Zeesterren en de beschermde karkó (roze vleugelhoorn) zijn er te vinden onder de zeegrassen, alsook de grappige pulserende upside-down kwal 'Cassiopeia'.