De Noordoostpolder is als een badkuip, maar dan een badkuip die omgeven is door dijken. En iedere badkuip kan vollopen, dus heeft het gebied een afvoerputje nodig. In een hoek van de Noordoostpolder is zo’n afvoerputje gemaakt. Met behulp van een gemaal en diverse sloten wordt het overtollige water afgevoerd en in het IJsselmeer gepompt. Precies op die plek ligt nu de Rotterdamse Hoek. Een flinke plas water met rondom een imposant bos.
Supereiken
Dit bos is pas tachtig jaar oud, maar voelt veel ouder. Met dank aan de vruchtbare zeeklei die achter is gebleven na de inpoldering groeien deze bomen veel harder dan elders. Hier staan de dikste eiken van Flevoland. Ze zijn na tachtig jaar net zo dik als eiken op de Veluwe na tweehonderd jaar zijn.
Het is een bos met een oerkarakter. Het bestaat vandaag de dag vooral uit zwarte els, schietwilg, iep en zomereik. Het gebied ligt bovendien op de trekroute van flink wat zangvogels én er broeden diverse bosvogels zoals de tuinfluiter, de vink, de grote bonte specht en de boomkruiper.
Bombardement
Maar wat er onder de grond ligt is misschien nog vele malen interessanter. Het verhaal gaat dat puinresten van het bombardement op Rotterdam hier zijn neergelegd voor het versterken van de dijk die de scheiding vormt tussen het bos en het IJsselmeer. Daar komt ook de naam van het gebied vandaan: De Rotterdamse Hoek. De naam zou bedacht door de mannen die hier aan het werk waren. Want, zo zegt de overlevering, niemand mag ooit vergeten waar dit puin vandaan is gekomen.
Vroege Vogels ontdekt Schokland en Urk, vrijdag 5 juni 2020 om 19.50u op NPO 2!