Nerts
© Pixabay
Hieronder vind je de overige onderwerpen uit de radio-uitzending van 10 november 2019.
Jeroen Siebelink heeft de roman ‘pels’ geschreven, waarin hij vertelt over een gezin, dat leeft van de pelsdierfokkerij. De familie splijt in tweeën als de zoon van de fokker zich aansluit bij het radicale dierenbevrijdingsfront. De roman is gebaseerd op de talloze gesprekken, die Siebelink voerde met zowel dierenactivisten als pelsdierfokkers. Vanaf 2024 is de pelsdierhouderij in Nederland overigens bij wet verboden.
Plantenresten uit de fossielen kiezen van acht grote ijstijdgrazers, laat zien wat deze dieren rond 11.000 jaar geleden aten. De onderzoekers vonden stengels, bladeren, stuifmeel van bloemplanten en resten van alsem, varens en paardenstaarten. Met die kennis kunnen ze verder borduren op vragen als: waarom zijn sommige van deze dieren uitgestorven en andere soorten niet?
De laatste jaren zijn er duizenden kilometers 'Natuurvriendelijke oevers aangelegd. Het doel is verbetering van de biodiversiteit: meer waterplanten, moerasplanten en waterdieren. Maar werkt dat ook? Michiel Verhofstad, plantenonderzoeker bij FLORON deed onderzoek.
Natuurvriendelijke oever
© Fotograaf Thomas Kroon
Bestrijdingsmiddelen blijken in de bodem een al net zo desastreuze werking te hebben als daarboven. Eerder werd aangetoond dat de stoffen schadelijk zijn voor bijvoorbeeld bijen. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat deze middelen zeer giftig zijn voor organismen die in de bodem leven. Niet alleen voor insecten, maar ook voor regenwormen, wordt verteld in Vroege Vogels.
Van kraanvogels tot wulpen. De najaarstrek is momenteel in volle gang. En dat is te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder nog steeds veel paddenstoelen, de eerste winterbloeiers en extreem late eendenkuikens. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.