Voor het eerst zijn het niet de pissebedden die in de meeste Nederlandse tuinen zijn gezien. Tijdens de derde editie van de Bodemdierendagen grijpen de spinachtigen de macht, op de voet gevolgd door de regenwormen. De oorzaak moeten we waarschijnlijk zoeken in het weer. Het najaar begon namelijk zeer nat. Desondanks gingen rond Dierendag bijna 600 enthousiaste bodemdierentellers op zoek, en samen vonden deze onderzoekende burgers zo’n 3.500 kleine maar heel belangrijke dieren.
Bodemdierendagen
De bodemdierendagen vragen aandacht voor het onmisbare, maar vaak vergeten bodemleven: zonder hen geen gezonde bodem. Verspreid over Nederland duiken mensen begin oktober hun achtertuin in, of onderzoeken klassen hun schoolplein. De Top 3 van bodemdieren in de Nederlandse tuinen ziet er dit jaar wel anders uit. In de voorgaande jaren stonden de pissebedden onbetwist bovenaan. in het natte najaar van 2017 werden
regen
wormen en spinnen het meest geteld.
“Voor de meeste bodemdieren was het goed weer: nat en niet te koud. Dat zie je terug in de waarnemingen. Voor de waarnemers was het wel wat minder natuurlijk,” zegt bodemecoloog Gerard Korthals van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centre for Soil Ecology. “Dit jaar kozen we ‘het weer’ als thema van de Bodemdierendagen.
Top 3 van 2017
In bijna 90% van de onderzochte tuinen, schoolpleinen, balkons en groene daken komen ze voor: de spinachtigen zoals spinnen en hooiwagens. Op 2 staan de verschillende soorten regenwormen die samen in 88% van de tuinen gesignaleerd zijn. De huisjesslakken maken de Top 3 compleet met 84%.Pissebedden en de insecten duikelden juist in het klassement. Per waarneming zijn er gemiddeld zo’n 30 dieren gemeld, berekende bodemonderzoeker Ron de Goede van Wageningen University & Research. Dat is net als in het eerste jaar een goede score, en een stuk meer dan de ruim 20 in de erg warme en droge nazomer van 2016.
Belang bodemdieren
“Het belang van kleine beestjes wordt vaak over het hoofd gezien. Berichten als de enorme afname van vliegende insecten in Duitsland, openen de ogen voor het grote publiek ” zegt Korthals. De meeste beestjes zijn onmisbaar om de natuur en ook onze maatschappij ‘gezond’ te houden. Zo zorgen bodemdieren bijvoorbeeld voor een vruchtbare aarde, gezuiverd water en afvoer van overvloedige regen.