Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blokkade A12 door Extinction Rebellion

  •    •  
29-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3544 keer bekeken
  •  
Extinction Rebellion blokkade A12

© Gert Elbertsen

Om de demonstratie van 28 januari op de A12 door Extinction Rebellion is een hoop te doen. Sommige activisten werden op voorhand gearresteerd en kregen een gebiedsverbod, waarop verschillende organisaties besloten de demonstratie te steunen. Verslaggever Gert Elbertsen volgt tijdens de blokkade klimaatactivist en strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq op de voet. In de studio spreken we daarnaast met de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Aniek Moonen, en Donald Pols, directeur van Milieudefensie, over de reden voor de actie. 

Eerste actie voor Bénédicte Ficq

Deze blokkade is voor Bénédicte haar vuurdoop. We spraken haar op 15 januari over haar drijfveren om lid te zijn: “Ik ben me nooit zo bewust geweest dat het op zo’n korte termijn zo ontzettend mis zou kunnen gaan en daar voel ik me erg schuldig over.”Bénédicte werd tijdens de actie opgepakt, maar na een paar uur weer vrijgelaten. 

Benedicte Ficq bij Extinction Rebellion blokkade

© Gert Elbertsen

Fossiele subsidies

Reden voor deze actie is voor Extinction Rebellion de 17,5 miljard aan subsidies die de fossiele industrie jaarlijks ontvangt. Of dat bedrag ook zo hoog is, is nog voer voor discussie. Het kabinet houdt het zelf op een bedrag rond de 4 miljard per jaar. Volgens Milieudefensie, ook aanwezig bij de demonstratie, gaat het om een bedrag rond de 8 miljard per jaar. Wat zijn die fossiele subsidies eigenlijk? Het gaat vooral om belastingsubsidies, zoals kortingen op energiebelasting, vrijstellingen van accijnzen (op bijvoorbeeld kerosine) en belastingvrijstellingen.

Topeconomen

Overigens is niet alleen de milieubeweging voor het afschaffen van deze fossiele subsidies. Een grote groep Nederlandse topeconomen (zoals Sweder van Wijnbergen en Sandra Phlippen) en hoogleraren pleitten eind november in het Financieel Dagblad ook voor het afschaffen van deze 'fossiele voordelen'. Zij stellen in het opiniestuk dat overheden 'wereldwijd financiële prikkels geven die averechts werken'. 'Zo werken zij de eigen klimaatdoelen juist tegen. Overheden bieden namelijk veel meer steun aan fossiele brandstoffen dan aan schone hernieuwbare energiebronnen', zo schrijven ze in het FD. 

40 organisaties

Bij de A12 demonstratie waren zaterdag niet alleen activisten van Extinction Rebellion aanwezig. Meer dan 40 maatschappelijke organisaties (van de FNV tot Greenpeace) waren er ook, om de milieubeweging te steunen en om het recht van demonstratie te verdedigen. Het is een reactie op het optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van Extinction Rebellion. Zes mensen werden eerder deze week van hun bed gelicht omdat ze zouden hebben opgeroepen om te gaan demonstreren op de A12. In de uitzending praten we met de vertegenwoordigers van twee organisaties, de Jonge Klimaatbeweging en Milieudefensie. 

Ondertussen zijn de eerder opgepakte activisten weer vrijgelaten. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade. Extinction Rebellion heeft laten weten dat zij op 11 maart wederom de A12 in Den Haag willen blokkeren met de boodschap: "Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt".

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.