Blauwgrasland verhuisd
• 04-12-2013
• leestijd 2 minuten
Het pimpernelblauwtje is een uiterst zeldzame vlinder en blauwgraslanden zijn erg schaars geworden. Om hier verandering in te brengen is het Life+ project ‘Blues in the marshes’ gestart. Onderdeel is overplaatsen van blauwgrasland en dat is de afgelopen tijd succesvol verlopen.
Ten zuiden van ’s-Hertogenbosch komt er de komende jaren heel wat natte natuur bij. Ook zal in de bestaande natuurgebieden Moerputten en Bossche Broek worden gewerkt aan verbetering van de natuurkwaliteit. In 2018 zal er na afronding van het LIFE+ project ‘Blues in the Marshes’ circa 170 hectare nieuwe natuur zijn ontwikkeld. In het Vlijmens Ven en in de Honderdmorgen ontstaan op een oppervlakte zo groot als 340 voetbalvelden weer vochtige schraalgraslanden. Behalve voor deze graslanden is het project ook bedoeld om meer leefgebied te creëren voor het pimpernelblauwtje en wordt aangesloten bij maatregelen om overlast van hoogwater in deze regio te voorkomen. Het project wordt gefinancierd door het Europese LIFE+ Nature programma en de Provincie Noord-Brabant en wordt uitgevoerd door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De Vlinderstichting, Waterschap Aa en Maas en de gemeente Heusden.
Afgelopen oktober zijn er voor het LIFE+ project Blues in the Marshes maatregelen uitgevoerd, die de ontwikkeling van blauwgrasland op voormalige landbouwpercelen moet versnellen. Blauwgrasland uit natuurgebied Moerputten is als het ware verhuisd naar het naastliggende gebied Honderdmorgen. In totaal zijn 68 stukken van een vierkante meter heel zorgvuldig met wortel en al uitgestoken en meteen naar hun nieuwe plek getransporteerd. Op de al eerder afgegraven percelen van de Honderdmorgen zijn ze weer ingegraven, oftewel geënt.