Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwalg, Wereld Muggendag, liftende eikelmuizen en alle overige onderwerpen

  •    •  
20-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
817 keer bekeken
  •  
watermonster

Watermonster

© Rob Buiter

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 20 augustus 2023.  Beluister de reportages en interviews op de volgende startpunten:
11:20 - Zwaluwbij op de Maasvlakte
1:05:30 - Wereld Muggendag Intro
1:23:10 - Franse eikelmuizen liften mee
1:45:05 - Wereld Muggendag Vervolg
2:23:10 - Het gif uit de blauwalg
2:39:55 - Een perfecte storm 

Het gif uit de blauwalg

Je kan de klok erop gelijkzetten: als de temperatuur in de zomer stijgt, neemt ook het aantal meldingen van blauwalg toe. Vervelend voor zwemmers, want je kan er huidirritaties of buikproblemen van krijgen. 'Kan', want niet alle blauwalg is giftig. Bioloog Dedmer van de Waal en zijn promovenda Annemieke Drost van het Nederlands Instituut voor ecologie zoeken uit hoe dat zit.

watermonster

Monster nemen

© Rob Buiter

Wereld Muggendag

Van de 25 muggenfamilies zijn er maar drie families die steken: de steekmuggen, knutjes en de kriebelmuggen. Alle drie zijn het bloedzuigende muggen. Marieta Braks, medisch entomoloog van het RIVM, doet al jarenlang onderzoek naar muggen. "Inheemse muggen, waarvan er ruim 35 soorten zijn, worden niet bestreden. Na de huissteekmug is de grote steekmug de meest voorkomende inheemse mug."

tijgermug_pixabay

© Pixabay

Johanna Bonne-Wepster (1892-1978 ) speelde een belangrijke rol in de Nederlandse tropische geneeskunde. Ze verzamelde tienduizenden muggen. Haar onderzoek, met gedetailleerde fysieke beschrijvingen van deze bloedzuigende insectenfamilie, was erop gericht om ook mensen zonder taxonomische kennis in staat te stellen verschillende muggensoorten die ziektes overbrengen te herkennen. Frank Loggen van Naturalis is een van de mensen die de enorme collectie van Bonne-Wepster de afgelopen maanden heeft gedigitaliseerd. 

Franse eikelmuizen liften mee

De prachtige eikelmuis is in Nederland een heel zeldzaam dier, hij komt alleen in het uiterste zuiden van Limburg voor. Maar wie op vakantie is in Midden- of Zuid-Frankrijk heeft een goeie kans om ’s avonds, als je bij je huisje of naast de tent zit, een nieuwsgierige eikelmuis te zien. Maar soms lift er onbedoeld een eikelmuis mee terug naar Nederland, per ongeluk in de bagage. Krijg je zelf te maken met een onverwachtse lifter in je bagage of caravan? Meld je eikelmuis dan bij de Zoogdiervereniging, of een dood dier via Telmee.nl of Waarneming.nl. Maak altijd een foto, zodat het duidelijk wordt welke soort je hebt gezien of gevonden. Levende eikelmuizen kunnen het beste zo snel mogelijk naar een opvang voor wilde dieren, die daarna contact op kunnen nemen met de Zoogdiervereniging.

Eikelmuis-in-winterslaap_5719_Wesley-Overman

Eikelmuis in winterslaap

© Fotograaf Wesley Overman / Zoogdiervereniging

Zwaluwbij op de Maasvlakte

Na 70 jaar weg te zijn geweest is de zwaluwbij weer terug. Bijendeskundige Linde Slikboer vond hem bij toeval op de Maasvlakte, tussen de industrie en de containerterminals. De zwaluwbij heet zo omdat hij net als de zwaluw nestjes maakt uit klei en kleine steentjes en zandkorrels. De nestjes metselen ze aan grote blokken steen. En dat treft, want op de Maasvlakte liggen langs de oever van die flinke basaltblokken. En: de zwaluwbij vliegt op slangenkruid, een plant met paarse bloemetjes. Dat slangenkruid staat daar ook, op een stukje spontaan ontstane natuur.

Zwaluwbij-V-Niels-Godijn

Vrouwtje zwaluwbij

© Niels Godijn

Een perfecte storm 

Klimaatcrisis, woningcrisis, biodiversiteitscrisis, Oekraïnecrisis, asielcrisis en stikstofcrisis. We lijken te verdrinken in crises. Hoogleraar Duurzaamheid en transities Jan Rotmans houdt z’n hoofd boven het water en verwacht dat grote positieve veranderingen aanstaande zijn. Zijn nieuwste boek draagt de naam ‘de perfecte storm’, en hij is bij ons in de studio. 

Meer over:

muggen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.