Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exotische duizendknoop: bestrijden of accepteren?

  •  
25-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4633 keer bekeken
  •  
Duizendknoop

© Duizendknoop, bron: pixabay

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt in ons land tot een van de meest invasieve exoten gerekend. Als de plant zich eenmaal heeft gevestigd zorgt hij met zijn sterke wortelstokken en stengels voor schade aan gebouwen, leidingen en kades. Vandaar dat er wordt gezocht naar methodes om deze plant aan te pakken. Een van de methodes is de biologische bestrijding door middel van de Japanse bladvlo.

Op een aantal proeflocaties in Nederland wordt de Japanse bladvlo losgelaten om te strijden tegen de groei van Aziatische duizendknopen. De bladvlo (Aphalara itadori ) heeft in het laboratorium laten zien dat hij gepotte Japanse duizendknopen in de groei kan remmen. Bij een hoge dichtheid kan de vlo zelfs jonge planten doen stoppen met groeien en zelfs doden. De naam van het project: #uitde1000knoop

'Niet meer weg te krijgen'

Rob Bijlsma (c) Rob Buiter
In zijn boek “Kerken van goud, dominees van hout, over "de verwording van de Nederlandse natuurbescherming”, pleit natuuronderzoeker Rob Bijlsma voor minder ingrijpen, ook jegens exoten zoals de Japanse duizendknoop. Volgens hem zijn de diverse exoten die we met karrevrachten tegelijk binnenhalen toch niet meer weg te krijgen. Bovendien heeft de duizendknoop  ook positieve kanten: voor bijen, hommels en zweefvliegen werken duizendknopen als een magneet en vogels gebruiken duizendknopen niet alleen als schuilplaats bij plotseling gevaar. De dichte groei van deze plantensoort blijkt ook aantrekkelijke broedplaatsen te bieden.

Bestrijden soms hoog nodig.

Suzanne Lommen, onderzoeker aan de Universiteit te Leiden van het #uitde1000knoop project ziet ook de natuurwaarde van deze planten in, maar er zijn beheerders die uit veiligheidsoverwegingen grote kosten moeten maken om deze planten weg te krijgen vanwege wegbermbeheer, gevaar voor dijken, verstopping van watergangen en instabiliteit van dijken. Ook schade aan gebouwen of andere constructies en verstoppingen. Ook zijn er bepaalde beschermde habitats die daadwerkelijk worden bedreigd door de opkomst van de duizendknoop, zoals in de proeflocatie in Lage Mierde langs de Reusel. Lommen: "Het klinkt mooi, accepteren, maar de plant brengt ook risico's met zich mee. Er zullen dus plekken zijn waar de Japanse duizendknoop moet worden bestreden."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor