Als mensen een oorwurm zien, wordt er vaak gedacht dat het enge, vieze beestjes zijn. Dit is echter niet terecht: oorwurmen zijn totaal ongevaarlijk. Sterker nog, oorwurmen staan bekend om hun vertederende ouderlijke zorg.
Permanente wacht over de eitjes
Het vrouwtje van de gewone oorwurm legt in het najaar twintig tot veertig eitjes in de grond. Tijdens de winter bewaakt zij ze voortdurend en houdt ze haar eitjes schoon. De jongen komen in het vroege voorjaar uit het ei als kleine versies van de volwassen dieren (de nimfen).
Hoeksteen
De jonge oorwurmen blijven dan meestal nog een tijdje in hun holletje bij de moeder, hoewel ze bijna meteen al mobiel zijn. De moeder beschermt ze, braakt voedsel voor hen op en begeleidt ze als ze ’s nachts zelf op zoek naar voedsel gaan. Wanneer ze zich daarbij te ver van het nest begeven worden ze door de moeder naar de andere jongen teruggebracht. Na een aantal vervellingen verlaten de nimfen uiteindelijk het nest.
Zeldzame zorg
Onder de insecten is deze verregaande vorm van broedzorg een grote uitzondering. Van sommige wantsen is dit bijzondere verschijnsel ook bekend, maar bij verreweg de meeste insecten kijkt de moeder na de geboorte niet meer om naar haar jongen.