Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijna 40.000 molshopen geteld tijdens Nationale Mollentelling

  •  
04-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
453 keer bekeken
  •  
mol_06.jpg
De Nationale Mollentelling is zeer succesvol verlopen. Bijna 40.000 molshopen zijn afgelopen weekend gezien tijdens de eerste landelijke mollen(sporen)telling. In twee dagen tijd zijn er in totaal 3600 meldingen gedaan, onder andere via een speciaal meldpunt op waarneming.nl. Ook werden er 45 dode mollen doorgegeven. De meeste ‘hopen’ zijn gezien in Zuid-Holland. De Nationale Mollentelling is een initiatief van de Zoogdiervereniging en het NPO-radio 1 programma Vroege Vogels.
De meest voorkomende sporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook verscholen zijn in het bos. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein.

Waar is de mol?

In alle provincies zijn molshopen doorgegeven. De meeste waarnemingen zijn ingevoerd in Zuid-Holland en de minste in Flevoland. O p de Waddeneilanden zijn geen molshopen gemeld. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt. Naast molshopen zijn er ook 45 dode mollen doorgegeven. Een deel hiervan was gevangen in een klem. Als een mol boven de grond komt is het ontzettend kwetsbaar om opgegeten of aangereden te worden.

Een mol maakt tientallen molshopen

Hoeveel mollen dit weekend geteld zijn is niet te achterhalen. Eén mol kan tientallen molshopen maken, dit aantal hangt sterk af van o.a. de hoeveelheid voedsel in de bodem en weersomstandigheden. Mollen leven bijna hun hele leven alleen en verdedigen hun territorium fel tegen andere mollen. Enkel tijdens de paartijd (februari-april) zoeken de mannen de vrouwen op. Ze verlaten hun territorium en graven lange mollenritten, totdat ze een territorium van een vrouwtje hebben gevonden.
Niet iedereen is blij met molshopen in hun tuin of weiland. Gelukkig heeft de mol ook een belangrijke ecologische functie. Door het graven van een uitgebreid gangenstelsel houdt een mol de bodem luchtig. Hier profiteren veel planten en dieren van. Ondanks dat de mollen(sporen)telling afgelopen is, kun je het hele jaar door waarnemingen van mollen(sporen) blijven doorgeven. Hartelijk dank aan iedereen die afgelopen weekend meegedaan heeft!
In dit compilatie filmpje zie je de mol op momenten dat hij wel zichtbaar is:
Meer weten over de mol? Lees meer over de mol op de mollenpagina van de Zoogdierenvereniging .
De mollen(sporen)telling is mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12. De Zoogdiervereniging zet zich met haar leden en vrijwilligers in voor onderzoek naar en bescherming van inheemse zoogdieren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.