Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijenwerkster wisselt van taken

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bijen_01.jpg
Een opvallend verschijnsel bij honingbijen is de verandering van de taak van de werksters. Het leven van een werkster valt in drie fasen uiteen en hangt nauw samen met haar lichamelijke toestand.
Huisbij
In de eerste fase van haar leven, de eerste tot de tiende levensdag, is de werkster als huisbij actief in het nest. Ze maakt de cellen schoon en ze zit op de broedcellen zodat deze warm blijven. Na een paar dagen vervult ze haar belangrijkste taak in de eerste fase: het voeden van de larven.

Schildwacht

Van de tiende tot de twintigste levensdag beginnen de was- en gifklieren zich te ontwikkelen. Ze gaat dan cellen bouwen. Andere taken zijn het aannemen en verwerken van nectar. Verder houdt ze het nest schoon door allerlei afval en dode soortgenoten uit het nest te verwijderen. Aan het eind van deze levensfase is ze een schildwacht bij de vliegopening.
Verzamelaarster
Van de twintigste levensdag tot haar dood, is ze verzamelaarster. Ze haalt bij de bloemen nectar of stuifmeel. Dit is het gevaarlijkste werk, omdat ze het nest verlaat. Daarom is dit de laatste fase van haar leven.
Filmpje
Vlakbij de redactie van Vroege Vogels staan de bijenkasten van Giel Beelen. Hier kun je hem bekijken.  
Bron: De Nederlandse bijen: serie Natuur van Nederland II, uitgegeven door Naturalis Biodiversity Center.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor