Bijenonderzoek met aardbeien
• 08-05-2016
• leestijd 1 minuten
Hoe gaat het met de bijen in Nederland? En welke van de 358 soorten komen waar voor? Koos Biesmeijer, bijenexpert en wetenschappelijk directeur van Naturalis gaat vanaf zondag onderzoek doen met hulp van het publiek en van aardbeien.
Hij vraagt iedereen om een of meer aardbeienplantjes in de tuin of op het balkon te zetten en bij te houden welke bestuivers hun plantje een bezoek brengen. De foto’s van de insecten kunnen ze insturen op www.bijenradar.nl. Ook zijn er foto’s nodig van de aardbeien die aan de plantjes groeien, want een goed bestoven aardbei is mooi van vorm. Biesmeijer hoopt er zo achter te komen welke bestuivers er rondvliegen in de bebouwde omgeving en of er genoeg bestuivers zijn om mooie aardbeien te krijgen.
Aardbeien worden bestoven door zowel honingbijen en wilde bijen als hommels en zweefvliegen.
Bijenradar is ondergebracht bij www.waarneming.nl, de landelijke database voor de verspreiding van soorten. Een extra controle van de juiste determinatie wordt achter de schermen gedaan door bijenexperts.
Uit het IPBES rapport van de VN waaraan Biesmeijer heeft meegewerkt blijkt eens te meer dat het slecht gaat met bestuivers wereldwijd, wat de voedselproductie in gevaar kan brengen. Maar het VN-rapport maakt ook duidelijk dat we er iets aan kunnen doen, onder meer door te zorgen voor een landschap met voldoende voedsel en nestelgelegenheid voor bijen. Gekoppeld aan een landschapsanalyse leveren de resultaten van Bijenradar nieuwe input voor richtlijnen op voor verbetering van het landschap en de bescherming van bestuivers.