Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijenburcht, rosse grutto, vogelfamilies en andere onderwerpen

  •  
27-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1313 keer bekeken
  •  
pluimvoetbij.jpg

© Fotograaf: JoseeMH

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 27 maart 2022 terug op de volgende startpunten:

00:11:40 - Vogelfamilies van Nederland
00:43:55 - Zelf een bijenburcht bouwen
02:08:40 - De wonderbaarlijke reis van de rosse grutto
02:24:05 - Waar is de brasem?

Vogelfamilies van Nederland

De heggenmus is geen mus, de gierzwaluw geen zwaluw. Misleidende vogelnamen, die impliceren dat vogels tot dezelfde familie zouden behoren. In het boek “ Vogelfamilies van Nederland” legt vogelaar Marcel Boer uit tot welke families de heggenmus en gierzwaluw wel behoren. En varend door het Wormer- en Jisperveld waar hij vogelgids is, gaat hij op zoek naar de daar levende vogelfamilies.

Marcel Boer, auteur

© Merlijn Schneiders

De wonderbaarlijke reis van de rosse grutto

Het is de houder van het wereldrecord non-stop vliegen. De rosse grutto reist alsof het niets is, zomaar van Nieuw-Zeeland naar Alaska. Een tocht van meer dan 12.000 kilometer. Hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma (RUG) is al jaren gefascineerd door het leven van deze steltloper. Hij is betrokken bij het Global Flyway Network. Binnen dit project zijn enkele jaren geleden verschillende rosse grutto’s gezenderd. Hiermee proberen de onderzoekers de mysterieuze reis van de vogel beter in kaart te brengen. Afgelopen week is de eerste rosse grutto weer begonnen aan zijn lange reis.

rosse_grutto_keesvenneker

De ene rosse grutto bijna in zomerkleed de ander nog totaal in winterkleed.

© Fotograaf keesvenneker

Zelf een bijenburcht bouwen

John Smit met net bij bijenburcht

We hadden al nestkasten voor mezen en bijenhotels voor metselbijen, en nu komt er nog een nieuwe manier om dieren rond het huis te helpen. Met een mengsel van zand en leem kan je heel eenvoudig 'bijenburchten' bouwen, voor wilde bijen die in de grond willen nestelen.

Waar is de brasem?

Het lijkt de laatste jaren het veel slechter te gaan met de brasem in het IJsselmeer. Ooit was het daar de meest voorkomende vissoort. Hoe komt het dat er nu veel minder zijn? Wageningen Marine Research doet daar onderzoek naar. 

brasem_jvzijl

Brasem

© Fotograaf jvzijl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.