Groepje bevers op hun burcht tijdens hoogwater in de Millingerwaard
© Thijmen van Heerde
De Zoogdiervereniging werkt samen met waterschappen, Rijkswaterstaat en ProRail aan een drijvende hoogwatervluchtplaats voor bevers. Bevers kunnen op zo'n vlot een droge plek vinden bij hoogwater. De hoop is dat ze dan niet hogerop in dijken gaan graven. De eerste drijvende hoogwatervluchtplaats wordt dit jaar in de natuur getest, aldus de Zoogdiervereniging.
De bever doet het goed in Nederland. Langs alle grote rivieren en langs veel regionale wateren hebben de beschermde knaagdieren zich gevestigd.
Hoewel bevers in het water leven, willen ze wel een droge burcht hebben. Als het waterpeil stijgt en een hol onder water loopt, graven de dieren daarom hogerop in dijken en waterkeringen een nieuwe verblijfplaats. Dat verzwakt een dijk, die het toch al zwaar te verduren heeft tijdens hoogwater.
Tijdens de afgelopen hoogwaterpieken liepen er in de gebieden van de waterschappen Aa en Maas, Rivierengebied en Drents Overijsselse Delta beverpatrouilles. Met warmtecamera's zijn de dieren 's avonds in de gaten gehouden.
Het staat vast dat er nu niet genoeg vluchtplaatsen voor bevers zijn als het water stijgt. De beverpatrouilles hebben behalve ongewenste graverij in een dijk ook vastgesteld op welke plaatsen er te weinig droge plekken voor bevers zijn. Een drijvend vlot dat na het hoogwater weer weggehaald kan worden, zou daarvoor een oplossing kunnen zijn, aldus de Zoogdiervereniging.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.