Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bevers en grazers in de Ooijpolder

  •  
27-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
Menno gaat kanovaren met boswachter Twan Teunissen. In de stromende regen en met extreem hoog water. Hierdoor is er een grote kans bevers te zien, die bovenop hun ondergelopen burcht zitten.

Slopen

De bevers die 30 jaar geleden zijn geïntroduceerd doen hun werk. Vooral door te slopen. Bevers houden, vooral in de winter, van de dunne twijgjes en de verse bast bovenin de boom. En om daar bij te kunnen, moet de boom om. Dat werk is belangrijk om open plekken in het bos te houden zodat het water bij hoge waterstanden vrijelijk heen en weer kan stromen.

Samenwerking

In dit groot onderhoud werken de bevers samen met de grote grazers in het gebied. De stompen die de bever achterlaat groeien weer uit met kleine twijgjes en die worden gegeten door de Schotse Hooglanders en Konikpaarden die in het gebied lopen. Vooral in het vroege voorjaar als de sapstroom weer op gang komt waar veel suikers in zitten.

Nieuwe processen

Samen houden ze zo een open rivierbos. Omdat dit open Ooibos nu zo’n 50 jaar bestaat als natuurgebied zien we allemaal processen beginnen die horen bij oud Ooibos. Dat is voor het eerst in Nederland dat we sommige van die processen zien. Deze ooibossen krijgen hun eigen nieuwe soorten bomen en struiken en een microklimaat waardoor ook bosvogels als boomklever, groene specht  en grote roofvogels hun weg vinden naar de ooibossen langs de rivier.

Meer over:

ooijbos, bever
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor