© Stichting VIER VOETERS
De handel gebruikt wrede methoden zoals verdrinken, ophangen, en levend verbranden van dieren. In veel gevallen zijn deze honden en katten huisdieren die van hun eigenaren zijn gestolen door de handelaren. Ook zwerfdieren zijn vaak het slachtoffer. Dit veroorzaakt niet alleen dierenleed, maar ook gezondheidsrisico's zoals hondsdolheid en cholera omdat er geen controle is op herkomst van dieren en er weinig aandacht is voor hygiëne.
Een relatief klein deel van de bevolking in Zuidoost-Azië eet vlees van honden en katten en de weerstand groeit onder andere in Vietnam. Als dierenwelzijnsorganisatie werken we actief samen met lokale partners aan het verbeteren van het leven van deze dieren in Cambodja, Vietnam en Indonesië, met het doel de handel tegen 2030 te beëindigen. Er worden dus al wel grote stappen gemaakt.
Deze week werd ook bekend dat het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met een verbod op het fokken, slachten en verkopen van honden voor consumptie vanaf 2027. Het eten van hondenvlees maakt al eeuwen deel uit van de Zuid-Koreaanse keuken, maar verliest al decennialang aan populariteit.
Stichting Vier Voeters werkt intensief met lokale partners en overheden om de handel in honden- en kattenvlees te stoppen. Hun inspanningen omvatten lobbywerk in Indonesië, Cambodja en Vietnam op nationaal en internationaal niveau. Ze benadrukken gezondheidsrisico's en bieden steun via Zuidoost-Azië Partnership Programma aan lokale gemeenschappen die deze handel willen beëindigen. Ook informeren ze toeristen, zetten castratieprogramma's op voor zwerfdieren en trainen aspirant-dierenartsen. Daarnaast redden ze dieren uit deze situaties.
Hun inspanningen krijgen wereldwijd veel steun, wat blijkt uit de meer dan twee miljoen handtekeningen die de petitie tegen de handel in honden- en kattenvlees heeft verzameld.
Bron: ANP en VIER VOETERS
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.