Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grijze zeehonden, straatjes erbij in de natuur en alle overige onderwerpen

  •  
13-12-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
900 keer bekeken
  •  

De gevolgen voor de natuur van een 'Straatje erbij', filmpje van grijze zeehonden en alle overige onderwerpen uit de radio-uitzending van zondag 15 december 2024.

De onderwerpen zijn terug te luisteren op de volgende startpunten:
00:04:30 - Geluid en filmpje van grijze zeehonden
00:12:05 - Hunzedal van Hans Dekker
00:46:40 - Straatjes erbij in de natuur
01:08:50 - Fochteloërveen
01:29:35 - IPBES Namibië met Esther Turnhout
02:04:30 - Hoogspanning Naardermeer intro
02:09:10 - Hoogspanning Naardermeer vervolg
02:32:00 - Toendravogels op Texel

Geluid en filmpje van grijze zeehonden

Onderzoeker Bart Nolet van Wageningen Marine Research was afgelopen week op de zandplaat Richel om grijze zeehonden op de kiek te krijgen, niet uit esthetische, maar wetenschappelijke overwegingen. Ze zijn namelijk individueel te herkennen aan hun vlekkenpatroon. Wat hij hoorde op Richel stuurde hij op. Bart schrijft: “Je hoort mannetjeszeehonden bijna zombieachtige geluiden maken, en jonge dieren roepen om hun moeder. Het is continue een kakofonie aan geluiden.”

Straatjes erbij in de natuur

Maandag stemmen de provinciale staten van Noord-Holland over een omstreden voorstel. Het provinciebestuur wil de bescherming van bijzondere provinciale landschappen wat versoepelen. Daardoor moet het mogelijk worden om bij iedere dorpskern 25 huizen in het buitengebied te bouwen, zelfs als die in een Beschermd Provinciaal Landschap liggen.

Het planbureau voor de leefomgeving berekende al eens dat overal zo’n spreekwoordelijk ‘straatje erbij’ hooguit 10% van de landelijke woningnood kan oplossen. Als het alleen maar om ‘straatjes erbij in beschermde landschappen van Noord-Holland’ gaat, is dat zelfs minder dan één procent.

Zuiderwoude

Dorpsgezicht Zuiderwoude

© Rob Buiter

Toendratrio: strandleeuwerik, frater en sneeuwgors

In de zomer is het een hele onderneming om deze schitterende zangvogels te zien te krijgen. Je moet dan afreizen naar de uitgestrekte, kale toendra’s van het hoge noorden. Gelukkig kun je ze in de winter gewoon in Nederland zien. Op de kwelders van de Slufter op Texel maak je een goede kans. Boswachter Thomas van der Es zoekt met verslaggever Gert Elbertsen naar het toendra-trio.

Frater

Frater

© corineoste

Hans Dekker en het Hunzedal

Bijna een halve eeuw heeft hij gewerkt als ecoloog, waarvan de laatste decennia in dienst van de provincie Drenthe: Hans Dekker. Wij van Vroege Vogels zijn regelmatig met hem op pad geweest, ergens in één van die vele Drentse natuurgebieden. Onlangs is Hans met pensioen gegaan. We vroegen hem: met welk gebied voel je je nou het meest verbonden? En dát gebied, daar is verslaggever Henny Radstaak met hem naar toe gegaan.

Hans Dekker

Hans Dekker in het Hunzedal

© Henny Radstaak

Rapporten over biodiversiteit

Wetenschappers van over de hele wereld verzamelen zich op dit moment in Windhoek, Namibie, voor het Intergovernmental Panel on Biodiversity en Ecosystems (IPBES). Het doel is om twee grote rapporten over biodiversiteit te publiceren, die wereldleiders moet bewegen om onze natuur te redden. Esther Turnhout, hoogleraar Science, Technology and Society bij de Universiteit Twente vertegenwoordigt Nederland op de conferentie en vertelt over de publicatie. Het roer moet om, daar zijn de aanwezigen het wel over eens.

Geen masten aan het Naardermeer

De druk op ons volle stroomnet is zo hoog dat er nieuwe electriciteitsroutes aangelegd moeten worden. Het plan is om ook hoogspanningsmasten te plaatsen aan het Naardermeer. Natuurmonumenten is tegen deze plannen omdat de masten voor gevaar zorgen bij vogels zoals de purperreigers en smienten.

Schil van het Naardermeer

Schil van het Naardermeer

Emissie-arm kadeherstel Fochteloërveen

Niet met vele diesel-vrachtwagens, maar met een elektrische transportband van een paar kilometer lang. Op deze emissiearme manier wordt vanaf deze week de natuur hersteld in het Fochteloërveen, een prachtig hoogveengebied op de grens van Friesland en Drente. Om het water in het hoogveen vast te houden, moeten er kades worden aangelegd en daar is veel zand en leem voor nodig. Jarenlang is uitgedacht hoe dat op een voor klimaat, milieu en natuur zo schoon mogelijke manier zou kunnen. Afgelopen week was het zover en werd de installatie in gebruik genomen.

Fochteloerveen 4

Elektrische transportband door het Fochteloërveen

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor