Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beschadigd Great Barrier Reef wordt opgelapt met koraallarven

  •  
28-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
GreatBarrierReef_WNF.jpg

© Foto: WNF

Wetenschappers laten jonge koraallarven groeien op beschadigde delen van het Great Barrier Reef, in een poging om het ernstig bedreigde rif te redden. Dit is een compleet nieuwe technologie en die lijkt te werken.

Koraallarven

Op gezette tijden laten koraalriffen eitjes en zaadcellen los om voor nieuw nageslacht te zorgen. Een team van onderzoekers heeft bij Heron Island (onderdeel van het Great Barrier Reef) ei- en zaadcellen van koraalpoliepen verzameld en deze laten opgroeien tot meer dan een miljoen koraallarven in tanks. Toen de larven groot genoeg waren, hebben de wetenschappers ze uitgezet op andere, beschadigde riffen.

Zaaien

Twaalf maanden later keerde de onderzoekers terug. De larven die nog in leven waren, hebben zich gesettled op het rif. Een veelbelovend resultaat want dit suggereert dat het mogelijk is om riffen die het moeilijk hebben en geen nageslacht meer voortbrengen van de ondergang gered kunnen worden. Het onderzoek is gebaseerd op een trial in de Filipijnen. Daar is het de onderzoekers gelukt om de microscopisch kleine larven uit te laten groeien tot koralen ter grootte van een eetbord in drie jaar. Dezelfde methode lijkt nu ook succesvol te zijn in Australië.

Bedreigingen aanpakken

De onderzoekers benadrukken dat het 'zaaien van koraallarven' niet voldoende is om het koraal te redden. De factoren die het koraal bedreigen, zoals klimaatverandering en een verslechterde waterkwaliteit, moeten worden bestreden. De onderzoekers zetten hun studie naar het opgroeien en uitzetten van koraallarven voort om op den duur de nieuwe techniek op grote schaal in te kunnen zetten.

Great Barrier Reef

Het Australische Great Barrier Reef verbleekt. Hogere watertemperaturen zorgen ervoor dat algen die het koraal van voedsel en kleur voorzien verdwijnen. Het koraal wordt brozer en kwetsbaarder. Naar schatting heeft tweederde van het Great Barrier Reef te maken met deze verbleking.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor