Een rif van mosselen, wormen en zeewier moet de Belgische kust beschermen tegen zware stormen. Het 'natuurlijke' kunstrif van 100 vierkante meter in zee op 1,5 kilometer van badplaats De Panne moet zorgen dat de stranden niet meer wegspoelen bij noodweer.
'Coastbusters'
Staatsecretaris voor de Noordzee Philippe de Backer heeft toestemming gegeven voor het proefproject onder de naam 'Coastbusters'. Volgende maand wordt gestart met de bouw van het rif.
Mosselen en wormen
Eerst worden katoenen matten met zeewier vastgemaakt op de zeebodem, meldt Het Laatste Nieuws. Vervolgens wordt onder het wateroppervlak een speciaal ontwikkeld touw gespannen met mossellarven. Als de larven volgroeid zijn, vallen ze als als mosselen op de bodem. Daar klitten ze samen en creëren een natuurlijk rif. Ten slotte komt er op enkele honderden meters voor de kust een bodem met schelpkokerwormen. In de zandbodem maken de wormen een kokertje van kalk. De kokertjes komen steeds hoger, als een soort van muur.
Test
De test duurt drie jaar en wordt gefinancierd door vijf firma’s die de techniek bij succes willen verkopen in het buitenland.
Vroege Vogels maakte recentelijk een
radioreportage
over de krachten, bijzondere eigenschappen en potentiële toepassingen van deze mosselriffen. Zo kunnen ze ook helpen bij het herstel van waddengebieden.