© Fotograaf: Vince O'Sullivan (Flickr Creative Commons)
Eerder deze week vond de uitspraak plaats in een rechtszaak tegen een man uit Helmond die illegaal een grote hoeveelheid opgezette bedreigde diersoorten in zijn bezit had. Wildlife crime is een veel voorkomende vorm van georganiseerde misdaad, ook in ons land. Deze zaak vormt slechts het topje van de ijsberg. Lage straffen en een kleine pakkans geven stropers en handelaren vrij spel.
Bij de Helmonder werden ruim 70 opgezette bedreigde dieren en delen daarvan aangetroffen, waaronder een Siberische tijger waarvan er nog maar 450 leven in het wild. Ook zou de man tijger- en leeuwenschedels hebben verkocht.
De hoogste straf die kan worden gegeven voor illegale dierenhandel is 6 jaar gevangenisstraf en een geldboete van EUR 45.000. Deze straf is echter nog nooit opgelegd. Ook in dit geval viel de straf lager uit: de man kreeg een taakstraf van 190 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Deze uitspraak past in het algemene beeld dat de ernst en impact van illegale handel in bedreigde dieren nog onvoldoende wordt onderkend, en dat deze vorm van criminaliteit loont.
Wildlife crime heeft een grote impact. Niet alleen voor het dier in kwestie en diens nakomelingen, maar voor hele ecosystemen en voor de lokale bevolking die daarvan afhankelijk is. Bovendien lijden de rechtsstaat en de nationale veiligheid sterk onder deze vorm van georganiseerde misdaad, die vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit zoals drugshandel en witwassen. Opbrengsten van de illegale handel in dieren worden vaak gebruikt voor het financieren van rebellengroepen.
Nederland is met haar doorvoerroutes zoals Schiphol en de Rotterdamse Haven een doorvoerroute van de illegale handel. Ons land kan dan ook een belangrijke rol spelen in het bestrijden van deze misdaad. Bijvoorbeeld door het opstellen en implementeren van een nationaal actieplan ter voorkoming van illegale handel in dieren en door bij te dragen aan het Europese Wildlife Crime Action Plan. Ook strikter handhaven en betere controle bij de doorvoerhavens kan een belangrijke rol spelen in de bestrijding van wildlife crime. Daar moet meer geld en mankracht voor komen.
Het wordt tijd dat wildlife crime serieus wordt genomen. Alleen zo kunnen we deze vreselijke misdaad een halt toegeroepen.
Bron: Coenraad Krijger (directeur IUCN NL)
Meer over:
wildlife crimeMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.