Langs het spoor in Leiden ligt een stuk groen, dat al ruim 30 jaar onbeheerd is gebleven en waar de natuur haar gang kan gaan. Best bijzonder in een stad als Leiden. Dit overhoekje, zoals de bewoners dit groen noemen, is een belangrijke verbindingszone voor de natuur in en om Leiden.
Bovendien barst het er van de flora en fauna. Het terrein wordt echter bedreigd door plannen om er te asfalteren, er komt een fietspad. Dit wilden de bewoners voorkomen, ze wilden laten zien wat er aan biodiversiteit was in deze smalle strook groen.
Op expeditie in Leiden
Om het belang van dit stuk groen aan te tonen en ook om te laten zien hoe belangrijk groen is in de stad, hebben de bewoners samen met stichting Taxon een expeditie opgezet. Een jaar lang wordt maandelijks dit Spoorweghavengebied in Leiden geinventariseerd, gemonitord.
Evolutiebioloog Menno Schilthuizen en entomoloog Aglaia Bouma, beiden van de stichting Taxon, trekken samen met de bewoners ten strijde tegen het voornemen van de gemeente om een fietspad aan te leggen. En zij willen op deze wijze buurtinitiatieven steunen die de biodiversiteit van een stuk groen in de stad willen onderzoeken.
Fietspad gaat niet door
Allerlei experts komen elke maand samen. Paddenstoelen, insecten, slakken, vogels: er wordt van alles gevonden. Microscopen worden onder de carport van de bewoner geplaatst, en verschillende vondsten worden bekeken en op naam gebracht. De Latijnse namen vliegen je om de oren.
Er zijn al diverse bijzondere vondsten gedaan, en de experts en bewoners gaan nog wel even door. Voor het tegenhouden van het fietspad hoeft dat niet meer, want die komt definitief niet door dit gebied. Maar wel om zich hard te maken voor de kleine stukjes groen in de stad en het belang van dit soort overhoekjes voor de biodiversiteit.
Kijk vrijdag 11 december 2020 naar Vroege Vogels in Leiden om 19.50u op NPO 2!