Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Behangersbij figuurknipt

  •  
11-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1212 keer bekeken
  •  
Behangersbij_01.jpg
Er leven in ons land ongeveer 350 soorten solitaire bijen. Meer dan de helft staat op de rode lijst. Door je tuin met de juiste planten in te richten en nestgelegenheid aan te bieden, kun je ze een handje helpen. De verschillen tussen de soorten solitaire bijen zijn groot en elke familie heeft zijn eigen eigenschappen. In het jaar van de bij zullen we een aantal soorten aan je voorstellen. Deze keer is dat de behangersbij.
Bladsnijders
In ons land leven 13 soorten behangersbijen waarvan 6 soorten min of meer algemeen zijn. Een paar mooie namen: lathyrusbij, Lapse behangersbij, zilveren fluitje, kustbehangersbij, gewone behangersbij, grote bladsnijder, tuinbladsnijder. Behangersbijen bekleden hun nestgangen met bladstukjes waardoor er een kokertje ontstaat. Hierin deponeren ze in een mengsel van stuifmeel en nectar een ei. Als je rozen in de tuin hebt kan het gebeuren dat een stukje van een blad ontbreekt. Geen slordig weggehapt hoekje maar een perfect uitgesneden rond of langwerpig stukje. Hier is een behangersbij aan het werk.
Specialisten
Ze 'knippen' de bladstukjes met hun kaken. Vervolgens vouwen ze het blad behendig onder hun bijenlijf en geklemd tussen hun poten vervoeren ze het naar hun nest. Ze kunnen zowel langwerpige als ronde stukjes knippen. Voor de lengte gebruiken ze langwerpige stukjes, als tussenwandje tussen de verschillende cellen wordt een rond stukje blad gebruikt. Nog een specialiteit van de behangersbij: ze vervoeren het stuifmeel niet aan de achterpoten maar aan de ‘buikschuier’. Dit zijn de stijf afstaande borstelharen aan de onderkant van het achterlichaam. Tijdens hun bloem-bezoeken houden ze hun achterlichaam omhoog gericht om het stuifmeel te kunnen vangen. Ze vliegen op de bloemen van de composietenfamilie maar ook op vlinderbloemigen.
Tekst: Carla van Lingen. Bron: Bijenstichting
Foto: behangersbij van albertine. Kijk voor de nieuwste foto's van deze fotograaf op Vroege Vogels Fotogalerij
Lees meer over bijen en bijenplanten Blij met de bij en Kroegentuin voor bijen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor