© cliff1066
Een van de zeeschildpadden die onlangs aanspoelde op de Nederlandse kust is dinsdag doodgegaan. Dat bevestigt een woordvoerder van Diergaarde Blijdorp na berichtgeving door Omroep Zeeland. Het gaat om een zogeheten Kemps zeeschildpad, een van de meest bedreigde soorten ter wereld. Het dier wordt voor onderzoek overgebracht naar de Universiteit Utrecht.
Diergaarde Blijdorp ving de afgelopen periode zes zeeschildpadden op die waren aangespoeld op Nederlandse stranden: vier dikkopschildpadden en twee Kemps zeeschildpadden. Ook de dikkopschildpad is kwetsbaar, maar deze soort komt nog wel in vrijwel alle oceanen voor, aldus Blijdorp.
De Kemps zeeschildpad die dinsdag is doodgegaan, spoelde eerder deze maand aan bij Zoutelande in Zeeland. Om die reden werd het dier Bløf genoemd, naar de Zeeuwse band die een lied wijdde aan dat dorp. Volgens de woordvoerder van Blijdorp ging het aanvankelijk goed met de schildpad, maar kreeg het dier op een gegeven moment een terugslag.
Met de overige vijf aangespoelde zeeschildpadden gaat het volgens de woordvoerder goed. In de Rotterdamse dierentuin verblijven ze in een zogeheten mariene quarantaine, waar het water langzaam wordt opgewarmd tot 25 graden. Dat is nodig, omdat de aangespoelde dieren onderkoeld waren. Dat gebeurt bij een watertemperatuur lager dan 14 graden, legt de Blijdorp-woordvoerder uit. "Op een gegeven moment raken ze dan in een comateuze toestand, gaan ze dobberen en spoelen ze dus uiteindelijk aan. Nu worden ze langzaam opgewarmd, maar het kan nog wel een paar weken duren voordat je kunt zien of de beestjes helemaal intact zijn."
Het is de bedoeling dat de andere Kemps zeeschildpad wordt uitgezet in de Golf van Mexico bij Florida "als alles goed blijft gaan". Ook de vier dikkopschildpadden worden uitgezet in hun natuurlijke habitat als ze zijn aangesterkt. Waar dat zal zijn, is nog niet bekend.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.