Landen proberen een belangrijk rapport te beïnvloeden over de beste manier om klimaatverandering aan te pakken. Dat komt volgens de BBC naar voren uit een enorm aantal gelekte documenten dat de Britse omroep heeft ingezien. Fossiele brandstoffen, kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn.
Het lek bestaat uit ruim 32.000 bijdragen van regeringen, bedrijven en andere betrokken partijen aan wetenschappers die een klimaatrapport opstellen voor de Verenigde Naties. De experts moeten de beste wetenschappelijke inzichten verzamelen over hoe klimaatverandering kan worden aangepakt. Daar mogen allerlei partijen over meedenken en dat moet garanderen dat zo'n rapport wereldwijd veel draagvlak heeft.
Die uiteindelijke tekst kan volgens de omroep daarom een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de discussies in Glasgow, waar over ongeveer anderhalve week een internationale klimaattop begint. De BBC bemachtigde een conceptversie van het rapport en de ingestuurde bijdragen via onderzoeksplatform Unearthed, dat is verbonden aan Greenpeace.
Uit de gelekte berichten komt naar voren dat landen als Saudi-Arabië, Japan en Australië willen dat minder de nadruk wordt gelegd op de noodzaak het gebruik van fossiele brandstoffen snel te verminderen. Zo zou een hoge Australische regeringsfunctionaris zich hebben verzet tegen de conclusie dat kolencentrales gesloten moeten worden. Australië is een belangrijke exporteur van kolen.
Argentinië en Brazilië, twee belangrijke vleesproducenten, hebben op hun beurt kritiek op de vaststelling dat het terugbrengen van de vleesconsumptie kan helpen om klimaatdoelen te halen. De landen willen dat bepaalde delen van het conceptrapport worden aangepast of helemaal verwijderd.
Zo wil Argentinië af van verwijzingen naar belastingen op rood vlees en 'Meatless Mondays': een internationale campagne om op maandagen geen vlees te eten. Brazilië zegt volgens de BBC dat beter gekeken kan worden naar de verschillen in uitstoot van bepaalde productiemethoden, in plaats van in discussie te gaan over voedselsoorten zelf.
Meerdere Oost-Europese landen en India pleiten ondertussen voor een positiever verhaal over het gebruik van kernenergie. India zou zich hebben beklaagd over vooringenomenheid met betrekking tot die energiesoort, waar volgens de Indiërs internationaal ook veel politieke steun voor is. "Behalve in een paar landen."
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.