"Een weekje op Texel is altijd genieten! Dit jaar iets vroeger dan normaal maar dat maakte voor de kemphanen niks uit." Renzo van den Akker filmt deze baltsende kemphanen. "Deze waren al lekker bezig om te bepalen wie er met de vrouwtjes vandoor kon gaan!"
Mannetjes (hanen) baltsen op gemeenschappelijke baltsplaatsen ('leks'), waar ze schijngevechten uitvoeren om de hennen voor zich te winnen. Daaraan danken kemphanen hun naam. Diverse kleurtypen hebben verschillende rollen op de lek.
Kemphanen zijn bekend door de fraaie voorjaarstooi van de mannetjes: een verenpak met een grote kraag, lange schouderveren en een imposante kuif. Vele kleuren komen voor: oranje, zwart, wit, gestreept of bont gevlekt. Elk mannetje ziet er anders uit, wat ongebruikelijk is.
Qua gedrag zijn er ook grote verschillen. De meest opzichtige mannen (zwart, oranje en gevlekt) bezitten een vierkante meter van de gevechtsagenda en verdedigen die fel. Deze macho's (honkmannen) zijn het meest dominant.
Iets minder opvallend zijn de mannetjes met witte of gespikkelde kragen. Aan de rand van de agenda paren zij stiekem, als ze de kans krijgen. Deze wannabe's zijn de satellietmannen.
De derde soort hanen zien eruit als de sober geklede vrouwtjes, alleen zijn ze iets groter. Wel kleiner dan de andere soorten hanen, want die twee zijn wel twee keer zo groot als een vrouwtje. De laatste soort (metromannen) paart met vrouwtjes én met mannetjes.
Bron: Vogelbescherming, IVN
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.