Terwijl wij nog middenin de zomer zitten is voor sommige vogels het najaar al een tijdje aan de gang. Zo hebben de koekoeken ons land al verlaten, net als de meeste gierzwaluwen. Deze maand vertrekt de bulk aan Nederlandse broedvogels naar het zuiden om te overwinteren. Al gaat dat aan de meeste mensen geruisloos voorbij. Het merendeel van de vogels trekt namelijk ‘s nachts. Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek vertelt zondag waarom augustus de maand van de vogeltrek is.
Rui
De zomer is wat vogels betreft ook een stille periode. De meeste soorten zijn klaar met broeden en zijn in de rui, of zijn bezig om zich flink vol te eten, om klaar te zijn voor de lange reis naar het zuiden. Sommige vogels vertrekken al in juni of juli naar hun overwinteringsgebieden. Bijvoorbeeld grutto’s, die hun eerste nest hebben zien mislukken.
In augustus trekken niet alleen vogels weg. In ons land zijn ook al vogels op doortrek te zien. Het gaat dan om de soorten die in Scandinavië en omgeving gebroed hebben: kemphanen, groenpootruiter, regenwulpen, bosruiter en witgatten. Het zijn soorten die op hun verdere trek naar het zuiden hier nog weken kunnen blijven hangen en eind augustus geruisloos weer vertrekken. Iets later in het jaar arriveren vogels uit het noorden en noordoosten, zoals de bladkoning en de rotgans, die juist bij ons overwinteren.
Nacht
Volgens vogeltrekdeskundige Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek trekken veel soorten ’s nachts, omdat ze dan minder risico lopen om ten prooi te vallen aan een roofvogel. De meeste soorten trekken ook in hun eentje zuidwaarts.