Tijdens de speciale uitzending van Vroege Vogels radio, geheel gevuld met bijdragen van onze in het buitenland wonende luisteraars. Elk uur schuift er een studiogast aan die deskundige is op het gebied van buitenlandse natuur. Het eerste uur is dat vogelaar Arjan Dwarshuis, daarna hoofd educatie bij Burgers’ Zoo Constanze Mager en als laatste universitair hoofddocent Patrick Jansen.
Eerste uur: Arjan Dwarshuis, vogelaar
Als vogelaar behaalde hij in 2016 met zijn “ Big Year” een wereldrecord. In 366 dagen bewonderde hij 6852 vogels. Een wereldreis om geld op te halen voor de meest met uitsterven bedreigde vogels. Niet verwonderlijk dus dat hij aanschuift bij deze speciale uitzending van Vroege Vogels. De meeste buitenlandse vogels heeft hij ook gezien.
Als ambassadeur van IUCN Nederland is Arjan Dwarshuis betrokken bij het landaankoopfonds. Benin is een van de landen waar het IUCN Nederland ene project heeft. Intensieve katoenteelt leidt tot landdegradatie in het West-Afrikaanse Benin. De rivieren hebben vooral in het zuiden te maken met overbevissing, energie- en waterwinning. Bedreigde soorten, zoals de West-Afrikaanse zeekoeien, hebben steeds meer moeite te overleven. Dat geldt ook voor trekvogels zoals de zwarte stern.
Tweede uur: Constanze Mager, de magie van migratie
Constanze Mager isHoofd Educatie bij Burgers’ Zoo. De dierentuin staat bekend om het grootste overdekte mangrovegebied ter wereld. Ieder jaar reist Constanze af met een groep ecotoeristen naar het mangrovebos in Belize.
Ook dichter bij huis bekijkt ze de natuur: “Ik heb een wildcamera in onze achtertuin die werkt op sensoren en ’s nachts alles wat beweegt filmt. Elke ochtend bekijk ik mijn eigen natuurprogramma. Dan zie ik een egel in de aarde wroeten, padden, kikkers... Zodra de pruimen uit de boom vallen, komt ook de steenmarter op bezoek. Ik heb een natuurkalender waarop ik noteer wat wanneer bloeit.”
Een van haar specialismen is migratie bij dieren. Welk dier trekt wanneer en waarom? Constanze: "De manenduif is heel bijzonder, die trekt zelfs elke dag. De vogels trekken dagelijks tientallen kilometers van hun eigen eilandje naar andere eilandjes om eten te vinden." Migratie is iets heel magisch.
Derde uur: Patrick Jansen, zoemende zaden
Patrick Jansen is verbonden aan de Wageningen Universiteit. Hij doet al jaren onderzoek in Zuid-Amerika. Sommige van de buitenlandse luisteraars van Vroege Vogels missen de seizoenen. “Ook rond de evenaar is een enorme invloed van de seizoenen. Het gaat dan niet om sneeuw of ijs, maar om droog- en nat seizoen. Misschien voor de mens minder merkbaar, maar in het tropische bos merk je het heel erg. In Azië is er een bepaalde bomenfamilie die massaal de zaden verliest voor een droge periode. Je kan dat echt horen zoemen", aldus Patrick.