Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Archeologische vondst in Naardermeer: aalscholverring

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
aalscholver Luc.jpg

© Fotograaf: Luc Hoogestein

In het Naardermeer werd onlangs een bijzondere vondst gedaan: een aalscholverring uit 1932. De ring komt uit Lekkerkerk, waar toen nog de grootste aalscholverkolonie van Nederland zat. Rond 1937 kwamen de aalscholvers voor het eerst naar het Naardermeer. En ze bleven.
Het vermoeden bestond al dat aalscholvers vanuit Lekkerkerk het Naardermeer in 1937 herkoloniseerden, met 3 voorzichtige nesten. Daarna namen de aantallen toe maar echt makkelijk hadden ze het daar toen niet, getuige het de passage hieronder.   
"In 1942 had in het Jan Hagensbosch in het Naardermeer een grote invasie plaats. De aanvankelijke nederzetting van 250 paren breidde zich snel uit tot 600 paren. Zij brachten grote schade toe aan de Purperreigers door takken uit de nesten van deze vogels weg te nemen. Dit kon natuurlijk niet worden geduld. Niet minder dan 5 keer moesten maatregelen worden getroffen om de nesten van de Aalscholvers te vernietigen. Telkens kwamen zij weer terug en bouwden nieuwe nesten. Eerst na de 6de keer hebben zij hun vestigingspoging, althans voor dat jaar, moeten opgeven."
Uit: "De Aalscholver, Phalacrocorax carbo sinensis (Shaw & Nodder) als broedvogel in Nederland, in vergelijking met andere Westeuropese landen" door L. Coomans de Ruiter (RIVON-mededeling nr. 244, 1966)
Gelukkig zijn de tijden veranderd.
aalscholverring

© Aalscholverring uit 1932 (Luc Hoogenstein)

De aalscholverring uit 1932, foto: Luc Hoogenstein

Meer over:

aalscholver
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.