Onze zeeën en meren beschikken over een palet aan kleuren. De Middellandse Zee is azuurblauw en onze Noordzee is een soort van grijsgroen. Zowel zoet als zout water kent vele kleuren, afhankelijk wat er nog meer in het water zit. En de kleuren kunnen ook nog eens veranderen in de tijd; zowel tussen de seizoenen als over langere tijdschalen. De onderzoekswereld alleen kan dit niet bijbenen. Daarom wordt iedereen nu gevraagd een bijdrage te leveren middels de Eye-on-Water colourapp.
Kleurverandering
De kleur van water hangt af van de erin voorkomende opgeloste stoffen en zwevende deeltjes. Vooral algen hebben grote invloed. De kleur zegt veel over de kwaliteit van het water. Sinds 1890 wordt de kleur van het natuurlijk water vastgelegd met de Forel-Ule schaal, een soort kleurenwaaier waarmee de kleur van een zee of meer bepaald kan worden. Als gevolg van veranderingen worden sommige zeeën en oceanen blauwer (minder algen) en andere juist groener (meer algen), maar met verschillende patronen in de tijd. Vooral op regionale schaal kunnen er grote veranderingen plaatsvinden.
Bijdrage onderzoek via app
Wereldwijd vindt er al veel onderzoek plaats naar kleurveranderingen van het natuurlijke water. Wetenschapper Marcel Wernand van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) roept het publiek op om via deze simpele app een bijdrage te leveren aan dit onderzoek. Maak een foto van het water, zoek de juiste kleur in de Forel-Ule schaal en zie de resultaten terug op een kaart. Ook krijg je een idee wat de kleur van het water zegt over de toestand ervan.