Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alle reigers op een rijtje

  •  
27-01-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
62906 keer bekeken
  •  
Reigers op een rijtje

© Blauwe reigers staan wel erg dicht bij elkaar, koud misschien? Fotograaf chrisfotos

Met de winterse kou heb je een grotere kans om de grote zilverreiger en de roerdomp tegen het lijf te lopen. Zij gaan namelijk op zoek naar en verzamelen zich bij open wateren. Ook zijn de blauwe reigers alweer druk in de weer met het verzamelen van takjes voor hun nesten in de boomtoppen. Naast deze drie reigers zijn er nog zeven soorten die je in Nederland aan kan treffen. We zetten ze voor je op een rijtje in deze fotoserie.

Grote zilverreiger

Reigers onderscheiden zich onder andere door de aanwezigheid van poederdonsveren van andere vogelfamilies. Poederdonsveren zijn veren die constant doorgroeien en nooit uitvallen. De toppen van de veren verpulveren echter en vormen zo een poeder dat door de vogels gebruikt wordt om het verenkleed te reinigen.
grote zilverreiger

© Fotograaf karelbuitenkam

Grote Zilverreiger met donzige bos veren, fotograaf karelbuitenkam.

Kleine zilverreiger

De kleine zilverreiger wordt 'maar' zo'n 66 centimeter en is daarmee ongeveer 30 centimeter kleiner dan zijn grotere en talrijkere naamgenoot. De kleine variant is te herkennen aan zijn zwarte snavel en aan de zwarte benen met contrasterende gele poten. Het aantal kleine zilverreigers is sterk aan het toenemen in Nederland en hetzelfde geldt voor het aantal broedvogels.  
kleine en grote zilverreiger

© Fotograaf kanjer

Kleine zilverreiger (rechts) en grote zilverreiger (links), fotograaf kanjer.

Koereiger

De zeldzaamste witte reigersoort van ons land is de koereiger. Zijn naam is goed gekozen. Deze soort vergezelt namelijk vaak koeien of ander vee in de wei. Tijdens het lopen jagen koeien, paarden en schapen allerlei insecten uit hun schuilplaats. De pientere koereiger maakt daar dankbaar gebruik van. Hoe dichterbij het vee, hoe meer kans op een rijk gedekte tafel.
koereiger-koe---willemdewolf

© Fotograaf: WillemdeWolf

De koereiger oog in oog met een koe, fotograaf WillemdeWolf.

Blauwe reiger

Tussen februari en juni broeden de blauwe reigers. De vrouwtjes en mannetjes hebben echter een identiek uiterlijk en zelfs voor de reigers is het moeilijk om de andere sekse te herkennen. Daarom gaat de hofmakerij gepaard met veel ceremoniële gebaren. Uit de reacties op zijn gebaren kan de reiger opmaken of hij met een mannetje of vrouwtje te maken heeft.
Blauwe reiger

© Fotograaf ikjelle

Koppel blauwe reigers, fotograaf ikjelle.

Purperreiger

De purperreiger is een sierlijke reiger met een fraai uiterlijk. De purperreiger is donkerder, iets kleiner maar vooral slanker dan de bekende blauwe reiger. In vlucht vallen vooral de ver uitstekende poten met lange tenen op. De meeste kans om deze gracieuze zomergast te zien is in de Nieuwkoopse Plassen en de Zouweboezem in Zuid-Holland.
Purperreiger

© Fotograaf Brenneberry

Purperreiger in vlucht, fotograaf Brenneberry.

Roerdomp

De mysterieuze roerdomp is bekend om zijn hoemp en zijn 'paalhouding'. Door zijn perfecte schutkleur valt hij niet op in de rietkraag en is hij lastig te zien. Nu met de vorst moeten de vogels echter op zoek naar open water voor hun voedsel en is de kans een stuk groter om deze reigerachtige aan te treffen. Zo kregen we filmpjes binnen van  roerdompen die over het ijs glijden  en zich via  het riet voortbewegen .
Roerdomp

© Fotograaf WillemdeWolf

Roerdomp maakt zich imponerend groot om 'zijn' wak te beschermen, fotograaf WillemdeWolf.

Kwak

In Nederland is de kwak een schaarse zomergast met een klein aantal overwinteraars en broedvogels. De tientallen broedende vogels zijn vooral nazaten van losgelaten of uit collecties ontsnapte kwakken. Voorbeelden zijn Artis in Amsterdam, Avifauna bij Alphen a/d Rijn en Blijdorp in Rotterdam. Kwakken van mogelijk wilde herkomst nestelen af en toe elders, vooral in het rivierengebied en de Biesbosch.
Jonge kwak

© Fotograaf Erikderijk

Jonge kwak, fotograaf Erikderijk.

Woudaap

De kleinste reigersoort in de Lage Landen is de uiterst schaarse woudaap. De zomergast vertoont zich zelden aan de mens. Hij is ongeveer zo groot als een waterhoen, snacht's actief en leeft verborgen in het riet. In de nacht is echter wel zijn roep te horen. Deze lijkt op die van een aapje dat wouw-wouw roept en doet denken aan een ver hondengeblaf. Zijn oorspronkelijke naam, namelijk het wouwaapje, is door een misverstand omgevormd naar woudaapje; ten onrechte werd verondersteld dat wouw een dialectvorm moest zijn van woud, hoewel het dier niet in het bos leeft.
woudapen

© Fotograaf Bonteklepper

Een stelletje woudapen met het vrouwtje links en het mannetje rechts, fotograaf Bonteklepper.

Ralreiger

De ralreiger is een kleine reiger die vooral in de vlucht opvalt door zijn witte vleugels . De ralreiger was in de 19de eeuw broedvogel in Nederland. Sindsdien is hij een zomerse dwaalgast.
ralreiger

© Fotograaf BertSnijder

De ralreiger, fotograaf BertSnijder.

Groene reiger

De groene reiger komt voor in Noord- en Midden-Amerika. Een enkele keer komt de groene reiger in Europa terecht. Er zijn waarnemingen van IJsland, Engeland, Frankrijk en ook in Nederland. Zo werd in april 2006, juli 2008, alsmede in juni 2009, een verdwaalde, (niet geringde, dus waarschijnlijk wilde) groene reiger bij de Nieuwe Meer ten zuidwesten van Amsterdam en Zaandam gesignaleerd.
groene reiger

© Fotograaf TheoTerwiel

Groene reiger op Curaçao, fotograaf TheoTerwiel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor