Er zijn er die broeden hun eieren uit bij 50 graden onder nul, maar er zijn er ook die dat bij tropische temperaturen van +30 graden doen. Bij geen enkele vogelsoort is de ecologische verscheidenheid zo groot als bij pinguïns. Otto Plantema is één van de weinige mensen ter wereld die alle 18 pinguïnsoorten bezocht en gefotografeerd heeft en nu ook beschreven in zijn net verschenen boek “Around the World for Penguins”.
Bedreigingen
Iedereen kent wel het beeld van de keizerpinguïn, waarvan het mannetje het ei uitbroedt op zeeijs. Maar niet alle soorten zijn van sneeuw en ijs afhankelijk. Overigens maakt die broedgewoonte de keizerpinguïn wel kwetsbaar voor klimaatverandering. Door opwarming smelt het zeeijs eerder in het seizoen, en dat kan in de toekomst zijn op het moment dat het jong nog niet een voldoende waterdicht verenpak heeft om te kunnen zwemmen. Behalve klimaatverandering is voedselconcurrentie door commerciële visserij voor een aantal soorten ook een groot probleem. Bijvoorbeeld voor de zwartvoetpinguïn, die in de buurt van Kaapstad in Zuid-Afrika leeft, en daar ook tussen de badgasten rondzwemt. Door de concurrentie met vissers is de populatie zwartvoetpinguïns in een eeuw gedecimeerd van 2 miljoen tot 20.000 paar nu.
In actie voor de pinguïn
BirdLife International helpt mee in de strijd tegen de bedreigingen voor de pinguïn. Tien van de achttien soorten zijn bedreigd, maar geen van de soorten staat op uitsterven. Van de opbrengst van het boek van Otto Plantema gaat een deel naar het zeevogelfonds van BirdLife. Het boek ligt niet in de boekhandel. Meer informatie is te vinden op de website van Otto Plantema.