Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels TV op een rij: voorjaar 2020

  •  
26-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
435 keer bekeken
  •  
Thumbnail overzicht VVTV 2020
We begonnen dit jaar met een speciale aflevering over de ijstijden. Het was ook het debuut van onze nieuwe presentator Willemijn Veenhoven! Hieronder vind je alle afleveringen van 2020 op een rij.

De IJstijden
Wolharige mammoeten, hyena's, neushoorns, sneeuwuilen, reuzenherten en nog meer reusachtige dieren. Het team van Vroege Vogels duikt in de ijstijden. Wat leefde er toen in ons land en hoe weten we dat? Menno Bentveld en nieuwe Vroege Vogel Willemijn Veenhoven gaan op zoek naar fossiele botten, doen onderzoek ín de kiezen van muskusossen, peuteren in hyenakeutels en zoeken op plekken in het land naar de sporen die de ijstijden hebben achtergelaten.
Ooijpolder
Het water staat hoog in de Ooijpolder. Een unieke gelegenheid voor presentatoren Menno en Willemijn om bevers te zien. Dankzij fanatieke demonstranten in de jaren 70 ligt hier een prachtig moerasbos. Vroege Vogels stapt in de kano om deze oudste ooibossen van Nederland te ontdekken. En ook het naastliggende boerenland wordt steeds mooier door een unieke samenwerking tussen boeren en natuurbeschermers. Al 46 kilometer hagen, heggen en poelen hebben 44 rode lijstsoorten als de otter, de bever en de klapekster teruggebracht in dit unieke gebied.
Alde Feanen
Van de beroemde zeearenden van Beleef de Lente tot baltsende brilduikers en honderden andere eenden en ganzen. Nationaal Park de Alde Feanen, het grootste aaneengesloten natuurgebied op het Friese vasteland, is een waterparadijs. Het water in het gebied wordt steeds schoner, waardoor de otter ook weer terug is. En nergens anders slapen er zoveel grutto's als hier, tenminste als het water niet te hoog staat. Om de 'koning van de weide' te zien moet het team Vroege Vogels dit keer flink aan de bak.
De IJsselvallei
Vroege Vogels slaapt letterlijk midden in de natuur, op een onbewoond eilandje in de IJsseldelta. We worden wakker van het geluid van de zeearend, terwijl de ratten om onze tenten knagen, en de kou van de nacht langzaam verdwijnt. We zijn in de IJsselvallei, tussen Deventer en Kampen, waar duizenden kievitsbloemen bloeien, de slechtvalk huist in de steenfabriek van Fortmond en waar de grote modderkruiper een heel graafproject heeft gedwarsboomd. En we varen naar IJsseloog, een eiland vol 'vieze' bagger, maar dat rijk is aan enorme aantallen vogels.
Drentsche Aa
Vanuit de Drentsche Aa met uniek beeld en geluid van de baltsende watersnip ('hemelgeit' genoemd) en de laatste paaiplek van de rivierprik, die door een ongekend grote beverdam wordt bedreigd. Wie moet er gered worden: de rivierprik of de bever? De Drentse Aa zou je als de randstad van de prehistorie kunnen beschouwen, met z'n hunebedden en de karresporen. Maar nu is het natuurgebied zijn tijd ver vooruit met de unieke oplossingen voor de droogte, waar veel natuurgebieden onder lijden. Hier heb je zelfs in de hete zomers nog 'natte voeten', met oogstrelende dotterbloemvelden als gevolg.
Wageningen
We zijn in Wageningen, dé plek in Nederland waar natuur en wetenschap samenkomen. We filmen parende ringslangen in de zon, Willemijn ontdekt verschillende persoonlijkheden bij koolmezen en Menno duikt de berm in op zoek naar hondenpoep. We kijken wat alle onderzoeken naar klimaatverandering opleveren en Menno en Willemijn onderzoeken wat er zoemt, vliegt en groeit op de groene daken. Daar hoef je geen universiteit voor te zijn, die kun je ook zo op je eigen schuurtje beginnen.
Wieringen​​​​
Vroege Vogels gaat naar de Wadden, niet met de boot maar over land. Menno en Willemijn zijn op Wieringen, een oud Waddeneiland aan vaste wal. Menno bewondert de vogels op de quarantainedijk, een plek waar zeelieden vroeger werden opgevangen om een verspreiding van een epidemie te stoppen. Ook ziet het team patrijzen, boommarters, rotganzen, lepelaars, kleine tureluurs en de zeer unieke tengere distel. Een rijk natuurgebied, met een glooiend stuwwallandschap en een bijzondere historie.
Urk en Schokland
Urk en Schokland waren ooit eilanden en dat is nog steeds te zien als je daar bent. Vroege Vogels is in de Noordoostpolder (tachtig jaar geleden nog Zuiderzee), een gebied waar niet alleen mensen pionierden, maar ook rugstreeppadden en de wijfjesvaren. Zelfs het bombardement op Rotterdam heeft invloed gehad op de ruige bossen in de polder. Menno kijkt hoe broedende weidevogels helpen deze geschiedenis te bewaren en Willemijn spiekt 25 meter hoog in de nesten van roofvogels.
De Maashorst
We staan oog in oog met jonge raven, wisenten, taurossen en exmoorpony's. Willemijn en Menno zijn in de Maashorst, een van de grootste natuurgebieden in Noord-Brabant. We konden beelden maken van een dassenburcht waar pasgeboren dassen net de wereld beginnen te verkennen. Ook checken we tientallen nestkasten met broedende vogels, waar ook al enkele kleintjes aan het roepen zijn om voedsel.
Kroondomein Het Loo
Vroege Vogels vertoont unieke beelden van een wolvenfamilie, die onder meer in het Kroondomein leeft. De hele uitzending komt vanuit dat Kroondomein, het eeuwenoude landgoed met z'n oeroude bossen, heide en een park met de hoogste boom van Nederland. Willemijn ziet voor het eerst van haar leven een wild zwijn met kleintjes. We filmen tientallen libellen in afgesloten meertjes en worden verrast door paaiende beekprikken en hele, bijzondere vogelsoorten, die je alleen maar vindt als je er niet naar zoekt.
Vanaf eind augustus is Vroege Vogels weer op de buis met nieuwe afleveringen!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.