Afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Drenthe kan ook opgeslagen worden in lege gasvelden in die provincie. Dat is een van vijf mogelijkheden die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in de toekomst heeft. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoeksrapport naar alternatieven voor de huidige afvoer van afvalwater naar Twente.
Zout water
De NAM haalt olie uit de grond bij Schoonebeek. Bij de oliewinning komt ook veel zout water naar boven. Dat werd tot juni vorig jaar via oude leidingen afgevoerd naar lege gasreservoirs in de Twentse bodem. Na een lekkage bij Hardenberg werd de oliewinning stopgezet. Uit onderzoek naar een oplossing voor de langere termijn blijkt dat de NAM in de gasreservoirs veel minder water kwijt kan dan gedacht. Een van vier alternatieven voor de bestaande 'injecties' is om ook lege gasvelden in Drenthe te gebruiken. Andere mogelijkheden zijn onder meer het water zuiveren en via de Eems de Waddenzee in laten stromen.
Mogelijkheden
Volledige zuivering van het afvalwater is met een geschatte kostenpost van 635 miljoen euro de duurste variant. Ook zijn de risico's in kaart gebracht. Zo is bij het afvoeren van het zout water naar zee het gevaar dat de Waddenzee verontreinigd raakt. Ook is niet duidelijk of de zoutlagen in de Twentse grond oplossen door het afvalwater, met aardbevingen als mogelijk gevolg. Het rapport wordt aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) voorgelegd die uiteindelijk moet beslissen. Omwonenden in Drenthe worden later deze week geïnformeerd.