De Afsluitdijk krijgt na de renovatie zoveel mogelijk van de eigen zogenoemde kliffenflora terug. Medewerkers van de stichting Floron, kennisinstituut van de verspreiding van wilde planten in Nederland, zijn daarvoor bezig om zaden van unieke en bijzondere kustplanten op de Afsluitdijk te verzamelen. De zaden worden als de versterking van de dijk klaar is teruggeplaatst in speciale open betonblokken, aldus Floron dinsdag op de website Nature Today.
Op de Afsluitdijk zijn vooral aan de zeezijde veel bijzondere planten gegroeid. Dat komt doordat de dijk is gebouwd met basaltblokken, waartussen veel ruimte is voor de groei van organismen. Bovendien heeft de Afsluitdijk anders dan andere zeedijken heel weinig asfaltbekleding en nauwelijks strandjes aan de zeezijde. Daardoor groeit er volgens Floron zeevenkel, zeekool en zeevetmuur, een soort die verder in Nederland bijna niet voorkomt. Ook zeelathyrus, fijn goudscherm en wilde kool maken deel uit van de "rijke kliffenflora" van de Afsluitdijk.
Tijdens de versterking van de Afsluitdijk, die tot 2025 gaat duren, verdwijnt alle oude begroeiing. Daarom worden nu van alle zeldzame soorten zaden gewonnen en bewaard. Floron wil dat ook gaan doen op de Waddenzeedijk tussen de Afsluitdijk en Lauwersoog. Ook deze zeedijk wordt in de komende jaren versterkt. Floron hoopt de kliffenflora van de Afsluitdijk te kunnen uitbreiden langs de Waddenzeedijk.