In Afrika zijn beelden gemaakt van een tijgervis (
Hydrocynus vittatus
) die een vliegende boerenzwaluw uit de lucht grijpt. Dat meldt Nature, het internationale weekblad over wetenschap, op haar website. De beelden werden gemaakt door de Unit for Environmental Sciences and Management van de North-West University in Potchefstroom, Zuid-Afrika.
Dagelijks 20 keer raak
Tijdens hun verblijf aan het meer zagen de onderzoekers dagelijks maar liefst 20 succesvolle aanvallen op boerenzwaluwen. De zwaluwen maken hier jacht op vliegende insecten boven de waterspiegel en staan bekend om hun grote vliegsnelheid. De aanvallen liepen uiteen van achtervolgingen aan het wateroppervlak, gevolgd door sprongen, tot directe aanvallen vanuit dieper water.
“Het uit het water springen en vangen van de zwaluw in vlucht gebeurde zo ongelooflijk snel dat toen we het voor het eerst zagen, het even duurde voordat we echt begrepen wat we zojuist hadden gezien", aldus Nico Smit, director van het onderzoeksteam. "Meteen daarna was er pure blijdschap, omdat we beseften dat we getuigen waren geweest van iets ongelooflijks en unieks."
Primeur bij toeval
Het onderzoeksteam doet in Journal of Fish Biology verslag van hun bevindingen. Dit is de eerste bevestigde waarneming van het jagen op vliegende vogels door een zoetwatervis. Wel waren er sinds de jaren 40 al geruchten over dergelijk jachtgedrag van deze vissensoort, die een lengte van een meter zou kunnen bereiken. "Maar we waren nooit echt overtuigd door de anekdotische waarnemingen", zegt Smit. De onderzoekers waren dan ook niet per se op zoek naar dit fenomeen toen ze hun onderzoek naar trek en habitatgebruik van de tijgervissen in het Mapungubwe National Park, nabij de grens van Zuid-Afrika met Botswana en Zimbabwe, uitzetten.
Smit verklaart dat dit opmerkelijke gedrag lang ongedocumenteerd kon blijven omdat het onderzoek naar zoetwatervissen in Afrika altijd erg beperkt is geweest. “We hopen dat onze bevindingen de aandacht zullen leggen op het belang van zoetwateronderzoek en specifiek van visgedrag,” aldus Smit.