Vlees afkomstig van slachthuis Gosschalk komt ook terecht bij Nederlandse consumenten. Dit blijkt uit onderzoek van Varkens in Nood, dat eerder deze week onthulde dat het slachthuis in Epe zich structureel schuldig maakt aan de mishandeling van dieren. Gosschalk slacht veel varkens en koeien voor de export maar produceert ook volop vlees voor de Nederlandse markt. Het is daarbij opvallend dat het slachthuis ook vlees levert met een keurmerk voor dierenwelzijn.
Afnemers vertrekken
Gosschalk levert varkensvlees met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk aan Keurslagers en andere slagers, de horeca en kleinere supermarkten. Het bedrijf slacht onder andere varkens voor concepten als Wroetvarken en Vallei Varken, die beide inzetten op een iets hoger dierenwelzijn.
Het rundvlees is geleverd aan Nederlandse horeca en supermarkten en kwam ook terecht in hamburgers van McDonalds. De fastfoodketen stopt per direct de samenwerking met Gosschalk en stapt over naar een andere leverancier. Ook Wroetvarken heeft inmiddels besloten om haar varkens voorlopig elders te laten slachten. Saillant detail: de directeur van Gosschalk is zelf bestuurder bij Wroetvarken.
'Fabrieksmatige productie van vlees'
Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Varkens in Nood: “Het is een goed signaal dat McDonalds geen vlees meer afneemt bij Gosschalk, maar die brute omgang met dieren blijft helaas niet beperkt tot een enkel slachthuis. Als zelfs de NVWA er niet in slaagt om dit soort misstanden boven tafel te krijgen dan kun je als McDonalds eigenlijk nooit zeker zijn van een slachthuis. De kern van het probleem is de fabrieksmatige productie van vlees, die reduceert dieren in de gehele vleesindustrie tot producten. Als je in zo’n omgeving werkt dan is er al snel geen aandacht meer voor het welzijn van individuele dieren.”