© Bron: Pixabay
Afgelopen maand stemde het Europees Parlement met een meerderheid om het gebruik van dieren in experimenteren te gaan verminderen. Ze hebben een tijdschema en doelstellingen opgesteld om dit doel te gaan halen. In het rapport geven ze suggesties met concrete acties voor de Commissie, EU-agentschappen, regeringen van de lidstaten en stakeholders om dit proces op gang te brengen. “Als we het uitfaseren van dierproeven op vrijblijvende wijze aan dierproefnemers overlaten gebeurt het niet, is de afgelopen decennia gebleken”, aldus Adrie van Steijn, voorzitter van Diervriendelijk Nederland.
Volgens de meest recente EU-cijfers voor 2019 die dit jaar zijn vrijgegeven, bevinden zich nog steeds meer dan tien miljoen dieren in experimenten in Europa. De afgelopen 20 jaar is het aantal slechts gedaald met een gemiddelde van slechts 1% per jaar. Als dat jaarlijkse patroon zich zou voortzetten, zou het nog zeker een eeuw duren voordat er een einde komt aan het gebruik van dieren in onderzoek in Europa zegt Adrie van Steijn.
Het rapport met Actieplan is deze week, de week van Werelddierendag, verstuurd aan ook alle Nederlandse verantwoordelijke ministeries, verenigingen van stakeholders zoals het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad), de Centrale Commissie Dierproeven (CCD), Academie van Wetenschappen (KNAW) en verenigingen van universiteiten en universitair medische centra, maar ook aan de Stichting Informatie Dierproeven.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.