Er bestaat veel variatie in de mate waarin essen worden aangetast door de
essentaksterfte
. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) adviseren dan ook terughoudendheid bij het kappen en snoeien van essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Vooral oudere bomen kunnen vaak nog meerdere jaren overleven als ze zijn aangetast, en soms zelfs deels weer herstellen, meldt de website
Nature Today.
Gevoeligheid varieert per essensoort
Er zijn verschillende soorten essen, en per soort verschilt de gevoeligheid voor de schimmel
Hymenoscyphus fraxineus
die essentaksterfte veroorzaakt. De gewone es (
Fraxinus excelsior
), de in Nederland meest voorkomende soort, is helaas erg gevoelig. Er zijn echter ook andere essensoorten die weinig tot niet gevoelig zijn voor essentaksterfte. Ook verschillen individuele essen binnen één soort in de mate van gevoeligheid. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat zelfs bij
Fraxinus excelsior
individuele essen met een verminderde vatbaarheid voorkomen. Deze zijn echter zeldzaam en of deze voldoende resistent zijn om de ziekte te weerstaan moet nog blijken.
Onderzoek
Er wordt op twee manieren onderzoek gedaan naar de ziekte; naar de verspreiding van de ziekte en naar het lokaliseren van mogelijke resistentiebronnen van essen. In de eerste plaats wordt de gevoeligheid van alle in Nederland beschikbare soorten en cultivars in kaart gebracht via infectieproeven en met DNA-technieken. Daarnaast wordt gewerkt aan het verzamelen van materiaal van nog overgebleven gezonde exemplaren van de gewone es die als uitgangspunt kunnen dienen voor de ontwikkeling van nieuwe, minder of niet-vatbare rassen van de gewone es.
Zelf kun je ook bijdragen aan het onderzoek naar de essentaksterfte, door middel van het doorgeven van zieke essen en de mate van aantasting.