De grote zilverreiger is in Nederland bezig aan een flinke opmars. Twintig jaar terug was de vogel nog een nieuwkomer in ons land, maar ondertussen broeden er ongeveer driehonderd paren en is de grote zilverreiger van de Rode Lijst af.
Opmars
Waarschijnlijk speelt klimaatverandering een belangrijke rol in de opmars. Het verspreidingsgebied van de zilverreiger kruipt steeds meer omhoog richting het noorden. Daarnaast hebben verschillende instanties zich ingespannen voor de kwaliteit van moerasgebieden in Nederland. Daar heeft deze vogel zonder twijfel van geprofiteerd.
Zilverreiger versus blauwe reiger
Daarbij is de grote zilverreiger flexibel in zijn overwinteringsstrategie. Hij blijft bij zacht weer en trekt zuidelijk bij langdurige vorst of sneeuw. De blauwe reiger daarentegen kiest vooraf of hij blijft of wegtrekt. Het deel dat in Nederland overwintert, heeft het zwaar bij aanhoudende vorst en veel blauwe reigers sterven dan. Het is een risico dat ze nemen. Overleven ze de winter, dan hebben ze het voordeel als eerste bij de broedplaatsen te zijn.
Ook onder de fotografen van op de fotopagina is de grote zilverreiger een populair onderwerp.