Vorig jaar in november is een jonge dwergvinvis aangespoeld op Rottumerplaat. Het kadaver mag er blijven liggen en vergaan. In opdracht van Rijkswaterstaat wordt er onderzoek naar gedaan en wordt de resten van de dwergvinvis met zeven camera’s in de gaten gehouden.
Op de beelden is te zien dat er op deze eilanden geen grote dieren zijn om de huid te openen zodat het kadaver lang in takt blijft. Rond het dier ontstaat er wel andere begroeiing vanwege de voedingsstoffen die weglekken. De allereerste die probeerde de dode vinvis te openen was een ekster, en daarna verschillende soorten meeuwen.
Een kadaver van een groot zeezoogdier spreekt zeer tot de verbeelding. De huidige praktijk is dat grote kadavers, na onderzoek, worden geruimd. Nadat eind november 2020 een dwergvinvis van 4,70 meter aanspoelde op Rottumerplaat, heeft Rijkswaterstaat in samenspraak met het ministerie van LNV en Staatsbosbeheer besloten om het kadaver op een veilige plek te laten liggen op het onbewoonde eiland in de Waddenzee.
De locatie biedt een uitgelezen kans om de ecologische meerwaarde van het afbraakproces in beeld te brengen. De Rottums zijn verboden gebied, je mag er niet komen, en de walvis ligt beschut in de duinen. De wadplaat is onbewoond, met uitzondering van seizoensgebonden vogelwachters, wetenschappers en enkele vrijwilligers. Onderzoekers kunnen het proces van ontbinding dus relatief ongestoord in de gaten houden.
Op de website Walviskadaver is precies te zien hoe het kadaver er nu bijligt en er staan filmpjes op van de ontbinding en vogels die het kadaver bezoeken.
Vroege Vogels TV op Rottumerplaat is vrijdag 8 oktober 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.