© Deze mot lijkt door de tentakels van de zonnedauw uit elkaar te worden getrokken. Fotograaf: belton
Al meer dan tienduizend mensen brachten een stem uit op hun favoriete bloem voor de Nationale Bloemverkiezing. Van de gewone burger tot de plantenexperts, iedereen lijkt een mening te hebben over welke bloem het zou moeten worden. Bij ons te gast Harold Timans, masterstudent aan de universiteit Leiden en gek op planten. Hij laat ons zien dat een groot deel van de genomineerde bloemen gewoon bij het Naardermeer groeit.
Recht voor de deur van uitzendlocatie Stadzigt groeit Harolds favoriet. De zonnedauw. "Op mijn veertiende nam mijn vader me mee naar een mooi veengebied in Brabant, waar de velden rood glanzden van zonnedauw. Ik had nog nooit zoiets gezien, ik flipte helemaal!" Timans studeert nu af op de Zonnedauw, die hij de boegbeeldsoort van het moerasgebied noemt. "Het is een iconische soort voor het stikstofarme moerasveen, een gebiedstype waar Nederland van nature vol mee zou moeten liggen, maar wat nu door de stikstofcrisis bedreigd wordt."
Het is volgens Timans niet alleen een soort die veel zegt over ons land, maar ook gewoon een heel gave plant. Hij heeft een soort heel mooie kleverige steeltjes, waar hij vliegen mee vangt, een van de weinige vleesetende planten in ons land."
Pinksterbloem
© Pinksterbloem. Fotograaf: SjanivanOphemert
Je merkt wel dat de samenstellers van de longlist bloemen hebben geselecteerd die veel voorkomen, zegt TImans. Bij Stadzigt struikel je volgens hem over de potentiële nationale bloemen. Uiteraard vind je er de paardebloem en het madeliefje, maar ook de Pinksterbloem groeit in de veldjes bij de ingang van het terrein. Andere soorten die je er kan vinden zijn het fluitenkruid, rietorchis, dotterbloem, zwanenbloem, beemdkroon, eenstijlige meidoorn, de gele lis en vele anderen.
Gele lis
© Marinke
Thema's:
Meer over:
nationalebloemMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.