Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aalscholverkolonie

  •  
28-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
aalscholver_17.jpg
Sinds de jaren 60 bevindt zich in het Naardermeer een grote aalscholverkolonie. De kolonie zit vlak naast de spoorlijn, maar is alleen per boot bereikbaar. Vanuit de schuilhut sta je als bezoeker middenin de kolonie. De laatste jaren neemt het aantal aalscholvers dat in het Naardermeer broedt af. Wat is de oorzaak?
Een sigaar met vleugels
Het zijn onmiskenbare vogels die in vlucht omschreven wordt als een sigaar met vleugels. Deze grote zwarte watervogel heeft een witte kin en wangen. In broedkleed heeft de vogel een witte dijvlek en gedeeltelijk grauwwitte of witte kop. Hij zwemt laag in het water met gestrekte nek en schuin omhooggestoken snavel.
Paalhouding
De aalscholver zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water. Reden hiervoor is dat de aalscholver, in tegenstelling tot andere zwemmende en duikende vogels, geen beschermende en waterafstotende vetlaag op de veren heeft en dus na iedere zwemtocht moet drogen om weer te kunnen vliegen.
Brasem en pos
De vogel eet uitsluitend vis, overdag gevangen door te duiken. Uit onderzoek is gebleken dat vooral brasem en pos worden gegeten. Prooi wordt meestal naar boven gebracht alvorens hem door te slikken. Voedselgebied kan tot 50 km van kolonie liggen. Hij broedt graag in grote kolonies en komt voor langs de kusten van West-Europa en op de Balkan. Tegenwoordig komt hij in Europa ook in het binnenland voor, bij sloten, kanalen en rivieren.
Bron: Soortenbank, Wikipedia, Vogelbescherming
(foto: JolandaGroeneveld )
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.