Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Juchtleerkever na 74 jaar weer terug in Nederland

  •  
15-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
401 keer bekeken
  •  
juchtleerkever-GaiaZOO---27082020---Roxan-Havik-(1)

Juchtleerkever

© Roxan Havik - GaiaZOO

De zeldzame juchtleerkever (Osmoderma eremita) is na 74 jaar weer terug in Nederland. De kever werd voor het laatst in 1946 in Limburg gezien maar leek daarna uit Nederland te zijn verdwenen. Bij toeval vonden dierverzorgers de verdwenen gewaande kever begin augustus op een pad in GaiaZOO in Kerkrade. Het insect zat daar vlakbij een grote holle en geknotte schietwilg.

Dat schrijven onderzoekers van Bureau Natuurbalans-Limes Divergens, EIS Kenniscentrum Insecten en GaiaZOO maandag in Nature Today. Na het zien van de kever op het pad werden nog enkele exemplaren gevonden in de wilg bij het pad. De zeldzame kever leeft verborgen in grote holle bomen. De juchtleerkever is een beschermde diersoort door opname in de Habitatrichtlijn.


juchtleer-kever-GaiaZOO---Rob-Felix-2020-(2)

Vindplaats van de juchtleerkever

© Fotograaf Rob Felix

De kever staat bekend als een kluizenaar. Het diertje leeft in het verborgene en laat zich niet gauw zien. De larven leven een jaar of drie, vier in de molm en zelfs de volwassen kevers blijven in die boom zitten. Slechts een enkeling zoekt een andere naburige boom op om zich daar voort te planten. Dat maakt dat de kever zich zelden meer dan honderd meter verplaatst. "Vandaar de soortnaam eremita, wat heremiet (kluizenaar) betekent", aldus de onderzoekers. Dat maakt de soort volgens hen ook erg kwetsbaar.

Hoe de kever na driekwart eeuw opeens opduikt in Kerkrade, is een raadsel. Misschien komt het insect uit Duitsland, omdat vlak over de grens langs de Amstelbach een populatie van de juchtleerkever leeft. Mogelijk is de soort geholpen door enkele warme zomers op rij, en wellicht hebben meer kevers de neiging gehad om te gaan vliegen. Toekomstig onderzoek in de (nabije) omgeving moet uitwijzen of er meer oude holle bomen zijn met een populatie juchtleerkevers.

Bron: ANP en Nature Today
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.