De Friese dierenopvang Fûgelhelling liet op één avond dertig jonge, aangesterkte uilen vrij.
De
Fûgelhelling
in het Friese Ureterp is een groot opvangcentrum voor zowel vogels als zoogdieren. Het centrum bestaat al meer dan 40 jaar. Jaarlijks worden hier ongeveer 6000 dieren opgevangen: zij zijn op straat aangereden, tegen een raam gevlogen, door de kat gepakt of verweesd en te jong om voor zichzelf te zorgen. Een jonge uil komt in de opvang terecht nadat hij als takkeling uit de boom is gevallen of als er een nest met uiltjes en al uit de boom is gewaaid.
De Friese opvang barstte de afgelopen weken bijna uit zijn voegen: er zaten meer dan dertig binnengebrachte jonge uilen, zowel kerkuilen, ransuilen als bosuilen. Aangesterkt en wel waren die nu klaar om uit te vliegen. Op een mooie nazomeravond werden de uiltjes allemaal tegelijk losgelaten. Een zeldzaam bijzonder moment, waar Vroege Vogels TV gelukkig bij was.
Kerkuil
De kerkuil is een van de vaste bewoners van het boerenland. In Friesland leeft de grootste populatie van Nederland. De vogel met zijn kenmerkende, hartvormige witte gezicht leeft in schuren of kerktorens. Steeds vaker nestelt de uil zich ook in speciaal ontworpen broedkasten. De kerkuil wordt pas actief als het donker is en jaagt met name op veldmuizen.
Ransuil
De ransuil is te herkennen aan zijn lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en oranjegele ogen. Hij houdt van het open veld, waar het fijn jagen is op veldmuizen. De ransuil broedt vaak in oude nesten van eksters of kraaien. ’s Winters verzamelen ze zich in groepen; dat wordt ‘roesten’ genoemd.
De uilen zitten in de opvang omdat ze anders waarschijnlijk waren overleden. In de opvang zijn ze aangesterkt en krijgen zo een tweede kans. De uilen worden in deze reportage gevangen om ze in een geschikte omgeving weer uit te zetten.