© Pixabay
Na een zesdaagse expeditie, keerden zaterdagmiddag 13 gepassioneerde duikers van vrijwilligersorganisatie Stichting Duik de Noordzee Schoon terug in de haven van Stellendam. Tijdens deze missie slaagden zij erin om ruim 6 bigbags vol visnetten en 200 kg vislood te verwijderen, afkomstig van scheepswrakken in Nederlandse en Belgische wateren.
Slechts een week na de terugkeer van expeditie 24, die voornamelijk boven Schiermonnikoog plaatsvond, vertrokken de duikers op 16 september alweer voor expeditie nummer 25 vanuit Stellendam. In deze 25e expeditie, de derde al dit jaar, werd opnieuw gewerkt aan het verwijderen van afval van Noordzeewrakken. Er zijn 11 duiken gemaakt op 8 verschillende wrakken. De eerste duiken werden uitgevoerd op wrakken die wat meer in het zuiden van onze Noordzee en in België gelegen zijn, terwijl de latere duiken werden gedaan op wrakken van de Bruine Bank en in toekomstig windpark Hollandse Kust West. Vermoedelijk zal dit windmolengebied binnen enkele maanden niet meer toegankelijk zijn voor duikers.
Kunstaas, vislijnen, vislood, (warrel)netten, touwen, ballonnen met linten en allerlei ander plastic afval vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Zaterdag hebben de duikers zo’n 6,5 bigbag vol van dit soort afval en 200 kilo vislood uit zee aan land gebracht. Ook nu weer zaten er veel dieren, waaronder kreeften, krabben en vissen, verstrikt in dit afval. De dieren die nog in leven waren zijn zorgvuldig door de vrijwilligers bevrijd.
Op de eerste dag van de expeditie werd meteen een aantal exemplaren van een nieuwe diersoort voor Nederland gevonden: een zeekomkommer die graag in een gebied met hard substraat zoals wrakken of stenen leeft en die luistert naar de wetenschappelijke naam Pawsonia saxicola. Een Nederlandse naam ontbreekt nog. Het dier werd gevonden op het wrak met nummer NL1802, een wrak waar de laatste jaren tijdens expedities regelmatig nieuwe soorten voor Nederland gevonden worden. Dit heeft vermoedelijk met de zuidelijke ligging te maken.
De drie expedities van dit jaar tellen op tot 17 bigbags vol afval, voornamelijk visnetten. In totaal heeft de stichting de afgelopen 15 jaar inmiddels ruim 100.000 kilo afval geborgen van wrakken in de Noordzee. Scheepswrakken fungeren als biologische hotspots in zee, waarbij ze dienen als kraamkamers of schuilplaats voor veel dieren. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten en ze luwe plekken veroorzaken in de stroming. Het afval is soms moeilijk te bergen omdat het vast zit aan wrakdelen of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers nemen de uitdaging aan en verwijderen het afval met de hand om verstoring van het onderwaterleven tot een minimum te beperkten.
Bron: Stichting Duik de Noordzee Schoon
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.