Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

5103 kilo zwerfafval en 70.181 peuken van stranden geraapt

  •    •  
16-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Afval op strand

© Pexels

De Beach Cleanup Tour heeft dit jaar een oogst opgeleverd van 5103 kilo zwerfafval en 70.181 peuken. Vrijwilligers van Stichting De Noordzee raapten het vuil de afgelopen twee weken op van de stranden langs de Noordzee, van Schiermonnikoog tot en met Cadzand.

De hoeveelheid zwerfafval is deze keer lager dan vorig jaar. Toen werd er 6081 kilo geraapt. Het verschil kan volgens een woordvoerder worden verklaard door weersinvloeden. Bij minder goed weer is er ook minder strandbezoek. Ook kan het zijn dat er deze keer minder scheepvaart- en visserij-afval zoals pallets en visnetten is aangespoeld. Dit soort voorwerpen weegt relatief veel.

Meer peuken opgeruimd

Het aantal verzamelde peuken ligt daarentegen veel hoger dan vorig jaar, toen er 27.854 peuken werden opgeraapt. Hoe dan ook is het maar een fractie van het totale aantal. "Te veel mensen zien het strand als asbak. Daar moeten we wat aan doen, want die peuken zijn ontzettend schadelijk voor de natuur", zegt directeur Ewout van Galen van Stichting De Noordzee. Hij pleit ervoor dat alle stranden rookvrij worden, zoals dat nu al in 27 kustgemeenten gedeeltelijk het geval is. "Ameland kent een rookverbod in de openbare ruimte van mei tot en met september. Met de vondst van nul peuken op het strand lijkt dit te helpen." Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten allerlei giftige stoffen, zoals kwik, nicotine en lood. Eentje kan wel 1000 liter zeewater vervuilen.

De vrijwilligers vonden deze keer minder doppen, plastic flesjes en blikjes. Dat lijkt een positief effect van maatregelen als de Europese verplichting om doppen aan flesjes vast te maken en statiegeld op blikjes en flesjes.

Bijzondere strandvondsten

Stichting De Noordzee meldde ook een paar bijzondere vondsten, zoals een pak melk uit Polen, dat laat zien hoe ver het afval in zee kan reizen, en een wikkel van een chocoladereep uit 1991, waaruit blijkt hoe lang het afval de zee vervuilt. Ook werd een kogel van een Amerikaans machinegeweer uit de Tweede Wereldoorlog opgeraapt.

De jaarlijkse Beach Cleanup Tour is de grootste landelijke strandopruimactie van Nederland. Dit jaar deden bijna 2000 vrijwilligers mee.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.