In 2018 gaan vrijwilligers samen proberen om meer dan 5000 soorten planten en dieren te vinden in de Zuid-Hollandse duinen. Het nieuw beoogde Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in het drukst bevolkte deel van Nederland. Toch is het een uitgestrekt en op veel plekken heerlijk rustig gebied dat tot de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland behoort.
Samen op zoek naar 5000 soorten
Om het nieuwe Nationaal Park en de grote biodiversiteit in het gebied onder de aandacht te brengen, vinden er in 2018 gedurende het hele jaar allerlei activiteiten plaats om 5000 soorten te vinden. De hulp van vrijwilligers is hierin onmisbaar. Honderden vrijwilligers afkomstig van een twintigtal landelijke en regionale verenigingen gaan proberen een zo groot mogelijk deel van de biodiversiteit vast te stellen. Er wordt gekeken naar bekende groepen als vogels, zoogdieren, planten en dagvlinders, maar ook minder goed onderzochte groepen zoals paddenstoelen, bijen en stranddieren krijgen aandacht. Een groot aantal amateurspecialisten uit het hele land gaat helpen bij het project.
Veel waarnemingen eerste dag
Op de eerste dag is er door 170 vrijwilligers gezocht naar de dier- en plantsoorten van de Hollandse Duinen en werden er ruim 700 waarnemingen gedaan. Er werd zelfs een nieuwe soort voor het gebied ontdekt: de Onderaardse Klaver. Maar ook alledaagse soorten zoals een libelle larve.
Libelle larve van vermoedelijk de heide libelle. Fotograaf: Daan Drukker van EIS
Iedereen kan bijdragen door waarnemingen door te geven op Waarneming.nl. De gegevens worden bijgehouden op een speciale pagina van deze site:
hollandseduinen.waarneming.nl
. Hier is dagelijks de tussenstand te zien.