Van de eenpuntdwergmesttor tot het oranje zandoogje en van de geelpootstekelwapenvlieg tot de waterteunisbloem. Dit jaar zijn er in het natuurpark in wording, het Nationaal Park Hollandse Duinen, al meer dan 5000 soorten dieren en planten aangetroffen. De kamillevlinder is nummer 5000. Dat meldt een van de initiatiefnemers van deze jaartelling, EIS Kenniscentrum Insecten.
Deze soorten zijn allemaal waargenomen in het zogeheten 5000soortenjaar. Een grootschalige inventarisatie van professionele en amateurbiologen. Het Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit van Hoek van Holland tot Hillegom en is voor honderdduizenden bewoners van de Randstad de ‘achtertuin’ waar ze in het weekend recreëren. Volgens de initiatiefnemers laat het onderzoek tot nu toe zien dat het gebied heel biodivers is ondanks de ligging in één van de dichtstbevolkte delen van de wereld.
Kamillevlinder is de 5000ste
Onder de 5000 soorten die zijn ontdekt zitten 350 soorten mossen en korstmossen, 500 soorten paddenstoelen en meer dan 700 soorten kevers. Ook zijn enkele nieuwe insecten voor Nederland ontdekt. De 5000e waargenomen soort is de zeldzame nachtvlinder kamillevlinder (
Cucullia chamomillae
) en is gevonden in Meijendel. Projectleider Hans Lucas van Dunea legt uit waarom het belangrijk is dat de natuur in de gaten wordt gehouden. “De kamillevlinder wordt niet vaak waargenomen en staat in de boeken als zeldzaam, maar waarschijnlijk wordt hij vaak over het hoofd gezien. Als meer mensen gericht zouden zoeken naar rupsen van deze nachtvlinder, zou kunnen blijken dat hij niet zo zeldzaam is als we op dit moment denken. Zo blijkt maar weer dat het inventariseren van de natuur belangrijk is, omdat het echt bijdraagt aan kennis over aanwezige flora- en faunasoorten in Nederland”.
Rups van de kamillevlinder - Fotograaf SjanivanOphemert
Omdat deze soort als vlinder weinig op licht af komt, wordt hij waarschijnlijk vaak over het hoofd gezien; door gericht te zoeken naar rupsen, zou wel eens kunnen blijken dat deze soort niet zo zeldzaam is als nu het geval lijkt te zijn.
Het 5000-soortenjaar is een initiatief van Dunea, Staatbosbeheer, EIS kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. De voortgang van het project is te volgen op de site
5000soortenjaar.nl
.